Riemke de Boer op het gewraakte zebrapad in Terborg. De vrachtwagen op de foto is ter illustratie van de situatie en heeft niets met het voorval te maken. De chauffeur heeft toestemming gegeven voor het maken van de foto. Foto: Roel Kleinpenning
Riemke de Boer op het gewraakte zebrapad in Terborg. De vrachtwagen op de foto is ter illustratie van de situatie en heeft niets met het voorval te maken. De chauffeur heeft toestemming gegeven voor het maken van de foto. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘De schrik van mijn leven toen dat kolos op me afkwam’

Human Interest

TERBORG - Riemke de Boer is bijna blind. Afgelopen woensdag maakte de 75-jarige Terborgse een vervelend incident mee op het zebrapad aan de Walstraat. Hierover stuurde zij een mail naar de redactie, in de hoop in contact te komen met de vrachtwagenchauffeur die haar de schrik van haar leven bezorgde. “De schrik ben ik nog niet te boven, met alle gevolgen van dien.”

“Ik had een brief in de brievenbus bij de Plus supermarkt gepost. Op die manier creëer ik een goede reden voor het maken van een ommetje. Zeker nu de lockdown geldt, vind ik dat heel belangrijk”, begint Riemde de Boer haar verhaal. “Ik was op de terugweg naar huis en bij het zebrapad aangekomen, maakte ik met signalen met de herkenningsstok duidelijk dat ik ging oversteken. Er waren al auto’s gestopt. Ik ging dan ook op de zebra oversteken. Opeens begon een vrachtwagen te rijden. Rechts van me. Een donkere vorm doemde opeens voor me op. Een vrachtwagen die was gaan rijden!”

Bijna blind
Door een oogziekte is De Boer nagenoeg blind, ze ziet nog slechts drie procent. “Ik neem contrasten waar, vormen in grijstinten.” Daarom zag ze slechts de vrachtwagen als donkere schim op haar afkomen. “Gelukkig was ik nog niet op de helft van de oversteek. Ik stopte meteen. Ben van schrik meteen achteruit terug gereden, zodat ik van de rijbaan af was. Gelukkig was ik nog net niet op de helft, anders was ik onder het linker voorwiel gekomen.”
De schrik zat er goed in. “Ik wist niet wat te doen. Eerst moest ik zorgen tot rust te komen”, herinnert ze zich. “De paniek kwijt raken. Er was niemand in de buurt. Daardoor kon ik niemand vragen om mij bij het oversteken over de zebra te helpen. Al met al heb ik alle moed bij elkaar geraapt en ben alsnog via de zebra de Walstraat overgestoken. Met de herkenningsstok dit kenbaar gemaakt. Nu gelukkig zonder dat iemand zonder meer doorreed.”

Shock
“Het is niet niks om zo’n kolos op je af te zien komen tijdens het oversteken. Gisteren werd mijn dag door dit gebeuren en de shock daardoor gekleurd. Ook vandaag nog”, meldt ze op donderdag. “Ik heb veel meer spasmen en tremoren dan gebruikelijk.”
Riemke de Boer woont al 41 jaar in Terborg. De route kan ze weliswaar niet meer goed zien, maar kent ze als haar broekzak. “Ik weet waar ik ben. Gebruik de herkenningsstok, zodat iedereen kan zien, dat ik een en ander niet kan zien. Tevens ben ik buitenshuis rolstoelgebonden. Ik verplaats me in een elektrische rolstoel. Zo doe ik een ommetje en oefen meteen het oversteken via het zebrapad op de Walstraat. Zo blijf ik deze vaardigheid behouden door die te trainen”, aldus de vrouw die ook lid is van de werkgroep Onbeperkt Meedoen van Oude IJsselstreek.
Met haar verhaal hoopt De Boer in contact te komen met de chauffeur. “Wat maakte dat u ging rijden? Wat ik kan bedenken is dat u voor iemand gestopt bent die vanaf de kant van de passage ging oversteken naar de Plus en/of het parkeerterrein aldaar. Dat u die persoon voorbij heeft zien lopen en meteen bent opgetrokken met uw vrachtwagen. Dat u niet eerst nog eens naar links en rechts hebt gekeken of er misschien van de kant van de Plus supermarkt iemand was gaan oversteken. Omdat ik bijna blind ben heb ik niet kunnen zien of er iemand overgestoken is vanaf mijn overkant. Wel bent u gaan rijden, zonder dat u gekeken hebt of er nog iemand op de zebra aan het oversteken was. Dit terwijl de andere auto’s bleven wachten.”
Normaal gesproken zijn het juist de vrachtwagenchauffeurs die meteen stoppen als ze iemand zien komen om via de zebra over te steken, volgens De Boer. “Of was u bezig met uw telefoon, een app, een spelletje misschien? Ik hoop dat u bij het lezen beseft hoe nalatig u bent geweest en iets van u laat horen.”

Politie
Bij thuiskomst heeft Riemke de Boer de politie gebeld. “De medewerkster heeft mijn melding genoteerd en langdurig met me gepraat, zodat ik de schrik een beetje te boven kon komen. Ik ben daar heel dankbaar voor. De politie zal nu meer patrouille rijden om het rijgedrag van weggebruikers bij de zebra’s in de gaten te houden.”
Riemke de Boer is bereikbaar via 0315-329107.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant