V.l.n.r. Ine Hofs, Stephen Gijsbers, Marco Bennink. Foto: PR
V.l.n.r. Ine Hofs, Stephen Gijsbers, Marco Bennink. Foto: PR PR

Lokaal Belang lanceert plan tegen tekort starterswoningen

wo 6 okt 2021, 12:44 Maatschappij

GENDRINGEN - De huidige economische situatie maakt het niet aantrekkelijk voor projectontwikkelaars om aan de vraag naar starterswoningen te voldoen. Lokaal Belang vindt dat de gemeente een belangrijke rol moet gaan spelen in de bestrijding van de woningnood onder starters. 

Daarom heeft de fractie een memo geschreven dat kan dienen als bespreekstuk met de voltallige gemeenteraad.
Lokaal Belang zet in op een haalbaar tweesporenbeleid. Voor de lange termijn voldoende betaalbare starterswoningen creëren op de door de gemeenteraad aangewezen bouwlocaties.
En voor de korte termijn de bouw van tachtig tot honderd tijdelijke huurwoningen op gemeentegrond. “Wij denken hierbij aan bijvoorbeeld de Uuthuuskes in de gemeente Aalten”, meldt een fractiesecretaris Ine Hofs. “De totale investering (te spreiden over meerdere jaren) bedraagt bij honderd woningen uitgaande van een bouwprijs van 100.000 euro dus tien miljoen euro.”
“Middels huurinkomsten en eindwaarde van de woningen zal dit bedrag in tien tot vijftien jaar kunnen worden terugverdiend. Verder zullen alle subsidiemogelijkheden vanuit Provincie en Rijk worden aangesproken. Op deze wijze is het voorstel dus budgettair nagenoeg sluitend. Mocht dit plan doorgang vinden, dan kunnen de eerste woningen volgend jaar al geplaatst worden.”