Flip Jonker is afvalcoach van de gemeente Oude IJsselstreek. Foto: Roel Kleinpenning
Flip Jonker is afvalcoach van de gemeente Oude IJsselstreek. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Scheid zooi voor betere afvalscheiding

Maatschappij

Oude IJsselstreek – Op de parkeerplaats aan de Vulcaanstraat in Terborg is bij de ondergrondse papiercontainer afval gedumpt. “Dat komt op deze locatie meer voor”, zegt Flip Jonker afvalcoach bij de gemeente Oude IJsselstreek. “Zo zijn er meer locaties in de gemeente waar afval gedumpt wordt. Met de campagne Scheid Zooi willen we de mensen bewust maken van het beter scheiden van afval.”

Door Carla van der Meer

“Andere locaties waar veel bijgeplaatst wordt, zijn onder andere het Alexanderplein in Gaanderen waar veel dozen van bedrijven staan. Bij de Eksterstraat in Ulft wordt vooral huisraad en serviesgoed gedumpt”, laat Jonker weten. “Bij de kledingcontainers bij supermarkt Plus in Silvolde wordt ook regelmatig afval gedumpt. Het gaat hier met name om matrassen. Dit is allemaal niet nodig, want stichting Aktief haalt huisraad en matrassen eveneens gratis op, ook dingen die niet meer bruikbaar zijn. Want Aktief heeft kanalen om die op een verantwoorde manier af te voeren.”
Op de genoemde locaties ligt zeker één keer per week afval. Onnodig en jammer vindt Jonker. “Er liggen vaak spullen bij die naar de kringloop kunnen. Met de campagne Scheid Zooi willen we de mensen ervan bewust maken dat ze niet zomaar alles in de container of bij de containers kunnen dumpen. Ze kunnen die spullen bij Aktief brengen of Aktief komt deze ophalen. Bij deze actie snijdt het mes aan twee kanten. Grof huishoudelijk afval hoort niet in de containers. Soms zitten er nog dingen in die door Aktief gerepareerd kunnen worden en een tweede leven krijgen. Bovendien scheelt het de mensen ruimte in hun container waardoor de kosten voor huishoudelijk afval laag gehouden kunnen worden. Bij Aktief werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij kunnen de bruikbare artikelen in de winkel verkopen.”

Controleren 

Op dagen dat de containers aan de weg staat, gaat Jonker rond om steekproefsgewijs te controleren of er geen dingen inzitten die er niet in horen. “Het gaat vaak om elektrische apparaten”, laat hij weten. “Daarnaast zie ik dat mensen oude kasten aan stukken zagen en dit in de container doen. Dat is jammer, want een oud kastje had misschien nog wel opgeknapt en verkocht kunnen worden. Verder kom ik materiaal als bouw- en sloopafval tegen. Dat hoort er ook niet in. In de PBD-containers zitten soms stukken van tuinstoelen. Dat is ook jammer, want die kunnen eveneens naar stichting Aktief.”
In het buitengebied stuit Jonker geregeld op gedumpt afval. Hier gaat het vooral om landbouwfolie. “Ook daar zijn mogelijkheden voor om dit op een goede manier af te voeren of te hergebruiken.”
Dat er statiegeld op de kleine plastic flesjes zit, werkt positief vindt Jonker. “Tijdens de zwerfvuildag in september zijn er minder plastic flesjes gevonden. Ik ben blij met het besluit dat er volgend jaar ook statiegeld op blikjes komt. Dat scheelt weer extra afval in de PBD-container.”
Om zoveel mogelijk mensen te informeren over het goed scheiden van afval wordt de campagne Scheid Zooi breed uitgemeten. “We hebben de campagneborden langs de kant van de weg”, zegt Jonker. “We brengen Scheid Zooi ook onder de aandacht in advertenties in kranten. Daarnaast gaan we filmpjes maken met betrekking tot het juist scheiden van afval. In de week van de duurzaamheid van 8 tot en met 17 oktober gaan we langs basisscholen om de campagne onder de aandacht te brengen.”


www.oude-ijsselstreek.nl/nieuws/samen-voor-een-schone-achterhoek

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant