Modelvliegtuigbouwers in de tijdelijke expositieruimte. Foto: Roel Kleinpenning
Modelvliegtuigbouwers in de tijdelijke expositieruimte. Foto: Roel Kleinpenning

Modelbouwverenigingen tonen creaties

Maatschappij

DOETINCHEM – Toen in het centrum van de stad tijdelijk een winkelpand vrij zou komen was dat voor twee modelbouwverenigingen een uitgelezen kans om hun creaties aan het publiek te tonen. Tot 30 mei wordt in de winkel Catharinastraat 8 een groot aantal plastic modellen van vliegtuigen en militaire voertuigen geëxposeerd, die alle een relatie hebben met de Tweede Wereldoorlog. 

Door Bert Vinkenborg

Voornamelijk zijn vliegtuigen en voertuigen te zien die in de Achterhoek en rondom Doetinchem hebben gevlogen en rondgereden. Na 30 mei tot de bouwvakvakantie eind juli worden de meer algemene vormen van plastic modelbouw tentoongesteld waaronder ook auto’s, vrachtauto’s, schepen, figuren en moderne vliegtuigen.

Wilco Bongers van Modelbouwgroep Achterhoek, Jan de Haan van IPMS Nederland Regio Oost, Sander Woonings van de Stichting Aircraft Research Group Achterhoek en Arie Kappert van de Stichting Doetinchem Herdenkt leggen uit wat hun aandeel in dit project is.

Wilco Bongers en Jan de Haan zijn beiden enthousiaste modelbouwers, niet alleen van militaire modellen, en doen graag mee aan deze expositie die gericht is op militaire vliegtuigen en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Dit past weer prima bij de doelstellingen van de Stichting Doetinchem Herdenkt waarvan Arie Kappert secretaris-penningmeester en vrijwilliger is. Door zijn militaire achtergrond brengt hij de nodige deskundigheid en historische verantwoording in. Hetzelfde geldt voor Sander Woonings, beroepshalve ook met een militaire achtergrond, van de stichting Aircraft Research Group Achterhoek welke zich bezig houdt met onderzoek naar het verhaal achter de vliegtuigcrashes en dat aan een zo breed mogelijk publiek wil laten zien en vertellen. Zelf is hij daar al van kinds af aan in geïnteresseerd en mee bezig.

Het winkelpand waarin de modellen zijn geëxposeerd is open voor bezichtiging op dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur, vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur.
Dat modelbouw een populaire activiteit is met internationale vertakkingen blijkt uit de expositie die op zaterdag 26 november 2022 op het programma staat in Expo Houten met een vloeroppervlak van 7.000 vierkante meter. Voor meer informatie zie www.ipms.nl.

Bijzonderheden over de stichting Aircraft Research Group Achterhoek zijn te vinden op www.arga-nl.nl.

Voor de doelstellingen en activiteiten van Doetinchem Herdenkt zie ook


www.doetinchemherdenkt.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant