Vlnr: Yara Kee (vestigingsmanager Laco zwembad Terborg), Wilco Fles en Lotte Pragt-Fles. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Yara Kee (vestigingsmanager Laco zwembad Terborg), Wilco Fles en Lotte Pragt-Fles. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Ludiek en opvallend protest bij zwembad

Maatschappij

TERBORG - Vorige week woensdagmiddag was het zonnig en warm. Een perfect moment om een duik te nemen in het openlucht zwembad. Op de parkeerplaats voor het Laco sportcentrum in Terborg  was er ongewone reuring. In een kraam werd snoep verkocht en ook stond er een foodtruck. Wilco Fles en echtgenote Lotte Pragt uit Silvolde wilden met deze ludieke actie protesteren, omdat het niet meer mogelijk is bij Laco met klinkende munt af te rekenen.

Door Marcel van Berkum

Laco exploiteert in Nederland zo’n veertig accommodaties voor sport- en vrijetijdsactiviteiten. In Terborg een binnen- en buitenzwembad en een sporthal. Scholen en verenigingen maken intensief gebruik. Op 1 september vorig jaar kondigde Laco aan dat er in haar locaties uitsluitend nog met een pinpas kan worden afgerekend. Het besluit is vanaf dat moment te lezen op de website van de organisatie. Een maatregel, die steeds meer opgang maakt en in deze regio besloten o.a. ook DRU Industriepark en Amphion enige tijd geleden om cashless betalen in te voeren. De regeling is bedoeld voor de veiligheid van het personeel, maar nu het buitenbad sinds enkele weken is geopend, doemen er grote praktische problemen op.

Ludiek
Voor de jeugd met een abonnement is er niets aan de hand en zij kunnen vrolijk hun baantjes trekken. Het probleem is dat jonge kinderen niet over een pinpas beschikken en het geld, dat ze in hun knuisjes stevig bewaren voor de kassa bij de ingang, niet wordt geaccepteerd. Hen wordt rigoureus de toegang geweigerd. Wilco geeft een triest voorbeeld: “Het is gebeurd dat er twee kinderen door hun ouders bij de ingang van het zwembad zijn afgezet om ze eind van de middag weer op te halen. Die kinderen mochten niet naar binnen. Ze hebben uren op de parkeerplaats staan wachten tot hun ouders ze weer kwamen ophalen. Uiteindelijk streken personeelsleden de hand over hun hart en lieten ze binnen wachten.” Ook een zakje chips, ijsje of snoepgoed kan niet contant afgerekend. Het heeft geleid tot grote verontwaardiging bij ouders van zwemmende kinderen. Wilco en Lotte besloten het voortouw te nemen en in gesprek te gaan met exploitant Laco. Om hun grieven kracht bij te zetten organiseerden ze de ludieke protestactie, die ze aankondigden via Facebook. Zij weten niet hoe er op andere Laco-locaties is gereageerd. Wel is er inmiddels een goed gesprek geweest.
Oplossing
“We hebben overlegd met Yara Kee, de vestgingsmanager hier in Terborg”, vertelt Lotte. “Laco begrijpt ons probleem en staat open om een oplossing te zoeken. Terug naar afrekenen met geld gaat niet gebeuren.”
“De oplossing hebben we”, verklaart Wilco, die tientallen jaren ervaring heeft in de organisatie van evenementen. “Installeer een muntautomaat waarin je contact geld kunt wisselen voor munten waarmee je kunt betalen.” Een vervolggesprek is op korte termijn gepland.
Een vervelende bijkomstigheid is dat het weigeren van de toegang soms tot extreme reacties heeft geleid. Het personeel is zelfs bedreigd. “Dat is niet de bedoeling en willen we beslist niet”, zegt Lotte.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant