Benny Vonk, Hanneke Rikkers, Frits Elshoff en de jongeren Thijmen, Jaimy, Jeffry, Teun en Kastriot. Foto: Roel Kleinpenning

Benny Vonk, Hanneke Rikkers, Frits Elshoff en de jongeren Thijmen, Jaimy, Jeffry, Teun en Kastriot. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Stormbaan op de Dag van De Lichtenberg

Maatschappij

SILVOLDE - Er zijn meerdere redenen om komende zaterdag eens een kijkje te nemen bij wijkcentrum De Lichtenberg in Silvolde. Op de Dag van De Lichtenberg presenteren Streetball Lichtenberg en Werk aan de Winkel van Woonzorgnet hun activiteiten. Daarnaast is er in en om het centrum van alles te doen voor jong en oud.

“Wij noemen het ook wel burendag”, zegt Hanneke Rikkers van Woonzorgnet. Werk aan de Winkel op de begane grond van het wijkcentrum heet officieel een ontmoetingsplek voor participatie en herstel. In de praktijk kunnen bewoners van de omliggende wijken er terecht voor een breed scala aan activiteiten. Hanneke geeft een opsomming: “Werk aan de Winkel biedt 5 dagen in de week een zinvolle dagbesteding. Er is een buurtrestaurant. Ook worden er cursussen georganiseerd. Of je kunt ook gewoon even binnen lopen om een praatje te maken.” Het kenmerk van het initiatief is laagdrempeligheid. Heb je vragen over wonen, werken of financiën? Ook dan is er een ervaringsdeskundige, zoals Hanneke, aanwezig die je verder op weg kan helpen.

Samenwerken
De andere participant op de Dag van De Lichtenberg is Streetball Lichtenberg. Tien jaar geleden begon Benny Vonk met basketbal in het wijkcentrum. Hij bleek meer kwaliteiten te hebben dan balvaardigheid. Jongeren kwamen er voor de sport, maar ook met hun problemen. Het werd tevens een opvang voor zogenaamde risicojongeren. Vonk wordt geaccepteerd, omdat hij geen afstand neemt, maar midden in de groep staat en het gesprek aangaat. Maar het blijft niet bij praten. De Silvoldenaar onderneemt initiatieven om de jeugd bezig te houden, verantwoordelijkheid te geven en een weg te wijzen. Samenwerken is daarin een vereiste. In de opzet 0315Jongerencentrum heeft Benny nauw contact met Milton van Rijn van Mills Gym. Steeds meer organisaties werken samen als ketenpartner om jongeren maatschappelijk te begeleiden. Stichting De Graafschap Verbindt en woningcorporatie Wonion hebben onlangs een samenwerkingsverband ondertekend om sportieve activiteiten te organiseren en zodoende jongeren bewust te maken van hun leefomgeving. Het eerste project is een straatvoetbalcompetitie voor de jeugd in Silvolde. Beide organisaties zijn zaterdag ook aanwezig.

Vonk vertelt: “Door de coronamaatregelen kon het jaren niet, maar aanstaande zaterdag op de Dag van De Lichtenberg kan er weer eens flink worden uitgepakt. Er is veel te bekijken en te proeven of aan mee te doen. En alles is gratis.” In de Reeënstraat kunnen durfals vijftien meter klimmen, klauteren en kruipen op een stormbaan. Hapjes mogen niet ontbreken op zo’n open dag en Werk aan de Winkel geeft een smakelijk voorproefje van het buurtrestaurant. Ook koken jongeren zogenaamd Streetfood. Jesse van de Gevel van REDDEN verzorgt EHBO-workshops en De Graafschap geeft in de Volta kooi naast het wijkcentrum een voetbal clinic. DJ Teufel verzorgt de muziek.

De Dag van De Lichtenberg is op zaterdag 24 september van 13.30 tot 18.00 uur bij wijkcentrum De Lichtenberg aan de Reeënstraat in Silvolde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post