Antoinet Looman draagt de hamer over aan Joris Bengevoord. Foto: Martine Siemens Fotografie

Antoinet Looman draagt de hamer over aan Joris Bengevoord. Foto: Martine Siemens Fotografie

‘Dingen die de Achterhoek leuker maken’

Maatschappij

HENGELO/WINTERSWIJK - Na zes jaar heeft Joris Bengevoord de voorzittershamer van Stichting Pak An overgenomen van Antoinet Looman. De burgemeester van Winterswijk heeft er zin in: “Pak An is een prachtig initiatief. Antoinet heeft het prima gedaan, ik ga op die weg door. Ze heeft Pak An door de kindertijd geloodst, we zitten nu in de volgende levensfase. In de puberteit, op weg naar volwassenheid. We blijven bezig met dingen die de Achterhoek leuker maken.”

Door Mark Ebbers

Pak An werd in 2016 opgericht door de Feestfabriek en Grolsch. Inmiddels zijn er meer partners bij betrokken. De insteek was en is het ondersteunen van initiatieven van Achterhoekers voor de Achterhoek.
Mensen en groepen kunnen een goed projectplan en een sluitende begroting indienen bij Pak An. Daarbij is eigen inbreng van het grootste belang: de bedenker voert het plan uit, Pak An kan dan ondersteuning bieden op het gebied van netwerk, promotie, coaching en/of financiën. ‘Het gaat ons om écht vernieuwende ideeën die de leefbaarheid van de Achterhoek verbeteren’, zo is op de website te lezen.

‘Zoveel mogelijk buiten ambtelijke molens om, dat maakt snel schakelen mogelijk’

‘Van pionieren naar professionaliseren’
In de eerste zes jaar van Pak An zijn al heel wat Achterhoekse initiatieven van de grond gekomen en voort geholpen, kijkt Antoinet terug. “Pak An is zelf ook flink ontwikkeld. Inmiddels zijn we gegaan van pionieren naar professionaliseren.” Joris vult aan: “Pak An zorgt ervoor dat mensen door kunnen gaan met hun plannen. Belangrijk daarbij is dat we ze in verbinding brengen met andere partijen.” Het mooie vindt hij dat je het met mensen samen doet: “Zoveel mogelijk buiten ambtelijke molens om, dat maakt snel schakelen mogelijk. Samen de ruimtes binnen een kader invullen.”

Laagdrempelig
Antoinet ziet dat Pak An steeds meer nieuwe doelgroepen weet aan te spreken en te bereiken. “Dat vergt soms een andere manier van communiceren, een andere ‘taal’, maar het werkt. Laagdrempeligheid is daarbij erg belangrijk. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat we jongeren in hun keten bezoeken, gewapend met een krat bier.”
Het valt haar op dat Achterhoekers nog steeds vaak wat te bescheiden zijn over zichzelf: “Doe maar gewoon, is het vaak. Ze praten vaak makkelijker over projecten van een ander, dan over projecten en ideeën van zichzelf. Wij willen ze laten weten dat hun ideeën worden gezien.”
Pak An ondersteunt met netwerken, met het verbinden van sectoren. Antoinet: “Zo vullen we als het ware gaten op. Zo nodig verwijzen we mensen door.”

Beoordeling
Het is niet zo dat elk idee dat aan Pak An wordt voorgelegd, wordt opgepakt. “We durven ook ‘nee’ te zeggen”, zegt Antoinet. “We doen niet aan pappen en nathouden.” Aangevuld door Joris: “Het is niet alleen ‘jao jao’.”
Er is een onafhankelijke beoordelingscommissie, waarna het bestuur de beslissing neemt om een initiatief wel of niet te gaan begeleiden met coaches. In totaal zijn er zo’n zestig vrijwillige coaches actief bij Pak An.
De initiatieven waarmee Pak An wel in zee gaat, worden op een bepaald moment losgelaten. “Of in elk geval anders vastgehouden”, noemt Antoinet het. Veel mensen worden daarna zelf ambassadeur voor Pak An.
“Soms wordt er door de stichting een tegenprestatie gevraagd, een voorbeeld is Charged met de thuisaccu Sessy: zij hebben 5000 euro ontvangen en na een geslaagde crowdfunding weer teruggestort, zodat we weer anderen kunnen helpen.”
“Financieel doen we alles het liefst zonder overheidsgeld, zonder subsidies”, zegt ze. Joris: “Dan kun je vrijer bewegen. Dat zeg ik niet als burgemeester, maar als voorzitter van Pak An.”
De oud-voorzitter en de verse voorzitter roepen iedereen op: Heb je een idee, of wil je helpen? Kijk op de site. Word anpakker.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant