Een dergelijke electrokar staat op de verlanglijst van velen in Gendringen. Foto: Electrocar BV / www.electrocar.eu

Een dergelijke electrokar staat op de verlanglijst van velen in Gendringen. Foto: Electrocar BV / www.electrocar.eu

Samen ‘de kar van Gendringen’ trekken

Maatschappij

GENDRINGEN - In het dorp Gendringen zijn plannen gestart om met de inzet van vrijwilligers, de mobiliteit te vergroten van ouderen die er op uit willen of moeten in Gendringen zelf of directe omgeving zoals Netterden Megchelen en Voorst. Bijvoorbeeld voor sociale contacten, om te winkelen, naar de markt te gaan, kerkbezoek, voor een bezoek aan de dokter, apotheek of tandarts, bezoek aan de Oevelgunne voor maaltijd of activiteiten et cetera.

Het is de bedoeling dat er een electrocar wordt aangeschaft, waarmee dit mogelijk wordt gemaakt. Het initiatief is een gezamenlijke samenwerking van de kerken in Gendringen, Stichting Gendringen Leefbaar, een aantal ondernemers uit Gendringen en stichting ‘vrienden van de Oevelgunne’.

Niet alle ouderen kunnen terugvallen op familie of anderen als het gaat om het oplossen van het mobiliteitsprobleem. Een electrocar draagt bij aan de zelfredzaamheid en men houdt de regie over de eigen mobiliteit in het dorp en directe omgeving Ook de kosten van bijvoorbeeld een taxi kunnen een drempel vormen, waardoor mensen noodgedwongen aan huis gebonden zijn.

De electrocar die men wil aanschaffen kan hiervoor een goede oplossing zijn. De kar is bedoeld voor ritjes in Gendringen en directe omgeving en moet door vrijwilligers gerund gaan worden. In andere dorpen (Ulft, Silvolde en Varsseveld) rijdt inmiddels een dergelijke kar en blijkt dat het systeem bijzonder goed functioneert. De electrocar is een soort seizoensbestendig golfkarretje waar maximaal drie personen tegelijk in kunnen worden meegenomen .

De electrocar is van en voor alle ouderen en mensen met een mobiliteitsprobleem uit Gendringen en directe omgeving. Een electrocar draagt bij aan zelfredzaamheid, regie houden over de eigen mobiliteit in het dorp en directe omgeving. De electrocar kan onderdak vinden bij Azora woonzorgcentrum en verpleeghuis De Oevelgunne in het centrum van Gendringen.

Een dergelijke electrocar kost geld (afhankelijk van de uitvoering ongeveer 30.000 euro) en daarom is men gestart met het bij elkaar brengen van de benodigde financiën. Zo is er door de organisatoren van de paaseierenrally, een eerste aanzet gegeven en een bijdrage toegezegd.

De initiatiefnemers doen graag een beroep op de organisaties en ondernemers in Gendringen en omgeving om de aanschaf van de electrocar mogelijk te maken. Er zijn inmiddels fondsen aangeschreven en subsidies aangevraagd, maar men wil ook graag de lokale ondernemers de kans geven om aan te haken bij dit dorpsinitiatief. Want voor hen is het een uitgelezen kans om vanuit het ‘maatschappelijk ondernemen’ een bijdrage te leveren in de aanschaf en onderhoud van een dergelijke electrocar. Desgewenst kan, afhankelijk van de grootte van de ondersteuning, een tegenprestatie worden verzorgd. Ideeën hiervoor worden uitgewerkt.

Er is een rekeningnummer geopend speciaal en alleen voor de electrokar. Een bijdrage wordt zeer gewaardeerd en kan overgemaakt worden naar rekeningnummer NL76RABO 0339 5727 95 ten name van Stichting Gendringen Leefbaar o.v.v. electrocar Gendringen, waarop particulieren en bedrijven een donatie kunnen doen.
Mensen die enthousiast zijn en eventueel wel als chauffeur /vrijwilliger bij het electrocar project betrokken willen worden kunnen zich melden bij Lisanne Steylen werkzaam bij Azora, of mailen naar electrocar.gendringen@gmail.com. Er worden niet alleen chauffeurs gezocht, maar ook mensen die de rittenplanning en inzetbaarheid van de electrocar willen verzorgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant