Yvonne Mulder is creatief, zo toont zij tijdens de knutselactiviteiten bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort. Foto: PR

Yvonne Mulder is creatief, zo toont zij tijdens de knutselactiviteiten bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort. Foto: PR

Yvonne tovert glimlach op alle kindergezichten

Maatschappij

Creatieve knutselactiviteiten bij bieb in Ulft en Gendringen

ULFT/GENDRINGEN - Yvonne Mulder is al van jongs af aan creatief. Vanuit haar drukke bestaan in het westen van het land, waar ze eerst 22 jaar in een naaimachine- en stoffenzaak werkte en vervolgens in de thuiszorg, kwam ze naar de Achterhoek voor wat meer rust. Maar ze was ook bang om in een gat te vallen. Die angst was gelukkig ongegrond. Ze kan haar creativiteit nog steeds kwijt, onder meer tijdens de knutselactiviteiten bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort in Ulft en Gendringen.

Op haar zesde zat Yvonne al met haar moeder achter de naaimachine en ze is altijd creatief bezig gebleven met onder meer kleding naaien, bloemschikken, macramé en quilten. Daarnaast organiseert ze nu als vrijwilliger bij de Bibliotheek Achterhoekse Poort tijdens de schoolvakanties knutseluurtjes voor kinderen. Hiervoor bedenkt Yvonne eenvoudige knutselactiviteiten aan de hand van het thema van het boek dat tijdens de knutseluurtjes wordt voorgelezen. “Iedereen heeft creativiteit in z’n lijf zitten. Soms zijn mensen wat onzeker maar als je ze er een beetje toe aanzet, komen er hele mooie creaties uit. Dat vind ik altijd zo leuk om te zien”, aldus Yvonne.

Vanzelf
Het knutselen met de kinderen gaat eigenlijk altijd heel spontaan. “Ik vind het wel verbazend hoe ze dan toch zo geconcentreerd bezig zijn. Hier en daar moet er beetje geholpen worden of geef ik wat tips maar voor de rest gaat het eigenlijk vanzelf.” Yvonne neemt doorgaans een voorbeeld mee maar er is veel ruimte voor eigen creativiteit met de vele materialen die op tafel staan. Zo hebben de kinderen tijdens het knutseluurtje in de voorjaarsvakantie naar aanleiding van het boek ‘Klein Mannetje heeft geen huis’ allemaal huizen van dozen gemaakt. Yvonne had als voorbeeld een kleine eengezinswoning gemaakt maar op een gegeven moment ontstonden er gewoon hele paleizen. Dan kwam er weer een garage bij, een verdieping erop, een schoorsteen erbij, een zwembad ernaast. “Uiteindelijk stond er gewoon een villawijk. Dat vond ik wel erg leuk”, vertelt Yvonne.
Het knutselen met de kinderen is leuk maar voor Yvonne begint het plezier al bij de voorbereiding: het bedenken wat ze kunnen maken bij het uitgekozen boek of thema en het uitzoeken van materialen. Zo heeft ze in de meivakantie samen met de kinderen een mooie bloem gemaakt. Yvonne had van tevoren alle bloemblaadjes in vele kleuren op maat geknipt zodat het voor alle kinderen makkelijk was om mee te doen.
Tijdens de knutselactiviteiten is er altijd aandacht voor boeken en lezen maar op deze manier kunnen kinderen zien dat er meer te beleven valt in de bibliotheek. Zo worden er tijdens de schoolvakantie diverse gratis activiteiten aangeboden onder de naam Bieb Actief. Van voorleesuurtjes tot creatieve uitspattingen tot het maken van een stoer Lego-bouwwerk.

Meehelpen
Lijkt het je leuk om te helpen tijdens een van de activiteiten van Bieb Actief in de schoolvakantie(s) en een brede glimlach te toveren op alle kindergezichten? Kijk dan eens op de website voor meer informatie of neem contact op met vrijwilligerscoördinator Mirjam Langelaar via 06-21960719.


achterhoeksepoort.nl/vrijwilligers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant