't KleedGoed 't Laer Zozijn in Etten.
't KleedGoed 't Laer Zozijn in Etten. Foto: Roel Kleinpenning

Zozijn kledingruilpunt ‘t Kleedgoed in nieuw jasje gestoken

Maatschappij

ETTEN - Sinds een aantal jaren bestaat er een kledingruilpunt bij ‘t Laer in Etten met de naam ‘t KleedGoed. Het is een onderdeel van werk en dagactiviteiten ’t Laer van Zozijn. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om dit kledingruilpunt uit te breiden op een andere plaats binnen ’t Laer. Donderdag 21 september is de nieuwe ruimte feestelijk geopend.

Door Walter Hobelman

“Het heeft wat langer geduurd dan gedacht, maar als je ziet wat er nu staat, dan was het dat wachten meer dan waard”, zegt Wilko Kloppenburg, manager bij Zozijn in zijn openingstoespraakje. ’t KleedGoed bestaat ongeveer acht jaar en blijkt een succesvol onderdeel van ’t Laer te zijn. “Het principe van het kledingruilpunt is vrij simpel”, legt Elisa Holthaus uit. ‘’Het kledingruilpunt is voor iedereen bedoeld wie graag duurzaam en bewust wil winkelen.’’ 

Stempelkaart
Bij ´t KleedGoed wordt er gewerkt met een stempelkaart. Voor elk ingeleverd kledingstuk krijgt de klant een stempel. Voor elke stempel mag men iets nieuws in de winkel uitzoeken. Het enige waar geld voor wordt gevraagd, is een jaarpasje en die kost tien euro. Door verder met gesloten beurs te werken is ‘t KleedGoed erg laagdrempelig. “Door alle werkzaamheden die erbij komen kijken hebben onze Zozijn cliënten een zinvolle daginvulling. Door het grote succes en de hoeveelheid kleding die, in samenwerking met heel veel mensen en partijen wordt ingezameld, hebben wij de afgelopen maanden hard gewerkt om ’t KleedGoed te verplaatsen naar een (veel) grotere ruimte.”

Circulaire inrichting
Joey Holthaus is de afgelopen maanden druk geweest om de nieuwe ruimte in te richten. “Ik ben circulair interieur designer van beroep en mijn zus vroeg mij of ik kon helpen bij dit project. Ik ben blij dat ik ‘ja’ gezegd heb, want dit verzoek past goed bij wat ik doe. Het kledingruilpunt is op zich al circulair en het is gelukt om ook de nieuwe ruimte heel circulair in te richten. De nieuwe ruimte is een oude gymzaal en dat is nog steeds terug te zien, maar sommige gymtoestellen en attributen zijn nu onderdeel van de winkelinrichting. Er is bijna niets nieuws aangeschaft, alles was al in ‘t Laer aanwezig. ‘t KleedGoed op ‘t Laer heeft een magische transformatie ondergaan en straalt met meer ruimte en glans dan ooit tevoren”, aldus Joey.

Ook zelfgemaakte artikelen
“Alsof dat nog niet genoeg is, hebben we ons aanbod uitgebreid met boeken, speelgoed en zelfgemaakte artikelen door de cliënten van onze dagbesteding”, vult Elisa aan. “Dat gaat buiten de stempelkaart om. Men kan speelgoed en boeken aan ons doneren en wij verkopen het tegen een klein prijsje. De opbrengst is voor onze cliënten van ‘t Laer en wordt gebruikt voor wat extra activiteiten voor hen.”

Vrijwilligers gezocht
De nieuwe ruimte wordt tijdens de openingsmiddag goed bezocht door cliënten, begeleiders en mensen uit de buurt. Joey heeft niet alleen de ruimte voor het kledingruilpunt aangepakt, maar ook de rest van het pand ziet er weer fris en vernieuwd uit en ook dat valt de bezoekers op. Het team, de vrijwilligers en cliënten van ‘t KleedGoed zijn trots en staan te trappelen om in hun nieuwe werkomgeving aan de slag te gaan. “We kunnen trouwens nog wel extra vrijwilligers gebruiken”, zegt Elisa. ‘’Wie interesse heeft, kan telefonisch contact opnemen met ons, telefoonnummer: 088-5751400 of een bezoekje komen brengen onze de winkel. We willen graag op meer dagen opengaan, maar daar hebben we wel wat extra handen bij nodig.” ‘t KleedGoed is nu geopend op maandag en dinsdagmiddag van 13.00 uur tot 14.30 uur. Dagcentrum ‘t Laer is gevestigd aan de Ulftsestraat 30 in Etten en de ingang van ‘t KleedGoed bevindt zich aan de zijkant van het pand.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek