Winnaar van Maestro van de grensstreek wethouder Janine Kock (gemeente Oude IJsselstreek) dirigeerde het Nederlands-Duitse orkest met het nummer Eve of the War van Jeff Wayne.

Winnaar van Maestro van de grensstreek wethouder Janine Kock (gemeente Oude IJsselstreek) dirigeerde het Nederlands-Duitse orkest met het nummer Eve of the War van Jeff Wayne. 

Foto: Roel Kleinpenning

Vrijheidsvuur van Wageningen naar Emmerik

Maatschappij

OUDE IJSSELSTREEK - Op zondag 5 mei werd een historisch moment van vrijheid gevierd met het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Didam, Gendringen en ‘s-Heerenberg, gevolgd door een feestelijke viering in Emmerich.

De dag begon in alle vroegte in Wageningen, waar estafettelopers uit het hele land vertrokken om het Vrijheidsvuur naar hun eigen gemeenten te brengen. Een bijzonderheid was het feit dat voor het eerst een Duitse gemeente het Vrijheidsvuur ophaalde, waarmee de verbondenheid tussen landen werd benadrukt.

De nachtlopers werden hartelijk ontvangen tijdens een tussenstop in Commandant KTOMM Bronbeek, waar ze werden getrakteerd op de bekende spekkoek. Vervolgens ging de route via het Musiater in Zevenaar naar Didam, waar de lopers warm werden ontvangen door burgemeester De Vries en Burgermeester Hinze van Emmerik.

Na een gezamenlijk ontbijt vertrokken de lopers in twee groepen. De eerste groep zette koers richting Gendringen, waar ze met muziek van de harmonie GOV werden verwelkomd. Hier werd het Vrijheidsvuur met trots ontstoken door waarnemend burgemeester Mirjam Maasdam, Ook het een ontroerende gedicht van Eva Schuurman werd voorgedragen. Na een lunch voor alle aanwezigen werd het Vrijheidsvuur doorgegeven aan de lopers, die hun tocht voortzetten naar Emmerich.

De tweede groep bracht het Vrijheidsvuur van Didam via Kilder naar ‘s-Heerenberg en uiteindelijk naar Emmerich. In ‘s-Heerenberg vond de ontsteking van het Vrijheidsvuur plaats voor de Pancratiuskerk, een historisch moment voor de gemeente.

In Emmerich werden alle lopers met luid applaus ontvangen op een vol Rathausvorplatz. Diverse sprekers, waaronder Burgemeester Hinze en honorair consul Heinzel, spraken de menigte toe. Burgemeester Hinze ontving een handgesmeden Poppie als symbool van dankbaarheid. Leerlingen van het Willibrord Gymnasium droegen bij met gedichten, terwijl dhr. Meyer uit Gendringen een persoonlijk verhaal deelde. Het EMOJI orkest, onder leiding van dirigent Wijnand, zorgde voor de muzikale omlijsting. Uiteraard gaf de winnares van het zeer geslaagde Maestro in EMOJI, wethouder Kock ook nog acte de présence

De viering van het Vrijheidsvuur versterkte niet alleen de banden tussen gemeenschappen, maar onderstreepte ook het belang van vrijheid en verbondenheid, zowel nationaal als internationaal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant