Wilfred Hoefman, Ghijs de Bruijn en Diny Polman.

Wilfred Hoefman, Ghijs de Bruijn en Diny Polman. 

Foto: Roel Kleinpenning

Diny, Ghijs en Wilfred stoppen met Kika Meezingfestival

Maatschappij

VARSSEVELD – Na negen jaar trekken Diny Polman, Ghijs de Bruin en Wilfred Hoefman de stekker uit het Kika Meezingfestival. “Het is goed geweest zo”, vindt Diny. “We hebben met de negen edities 50.000 euro opgehaald voor Kika. Door corona is het allemaal anders geworden. En als het aan ons gelegen had, was er ook nog wel een tiende gekomen. Het is niet dat we zelf niet meer wilden.”

Door Carla van der Meer

“Na corona is er overal zoveel te doen”, geeft Ghijs aan. “Als je iets wilt organiseren is het moeilijk om een goede opkomst te krijgen, of je moet echt grote evenementen organiseren. Mensen hebben nu zoveel om uit te kiezen en ze kunnen het geld maar één keer uitgeven. We zijn elke keer weer heel druk met de voorbereidingen en dan is het ook fijn als er veel mensen komen.”

In Varsseveld zijn heel veel evenementen. “Het is moeilijk om een datum te prikken omdat er al heel veel georganiseerd wordt”, vertelt Wilfred. “Door corona zijn ook de kosten flink gestegen en het regelwerk voor evenementen is ook flink uitgebreid. Dat brengt ook extra kosten met zich mee. Bovendien gaat er veel tijd in zitten. De veiligheidsregels zijn heel streng. Er zijn enorme protocollen wat je moet doen in geval van een calamiteit. Voor een klein evenement als dit, is het zoveel extra werk.”

Er zijn enorme protocollen wat je moet doen in geval van een calamiteit


Hoge gunfactor
Diny is initiatiefneemster van het Kika Meezingfestival. “Met vrienden was ik bij café De Beugel”, blikt ze terug. “Een van de kinderen van die vrienden had kanker. Zo is het idee gekomen om geld in te zamelen voor Kika. We zijn klein begonnen.” Het eerste Kika Meezingfestival was bij dit café. De andere acht edities waren bij café De Olde Mölle. Al snel kreeg Diny hulp van zanger Ghijs de Bruin. “Ik heb Diny meegeholpen met schema’s maken, geluid, technische zaken en sponsoren”, zegt hij. “Diny kent heel veel Nederlandse artiesten. Als zij iets vraagt, dan doen zowel de artiesten als de sponsoren dat. Ze heeft een hoge gunfactor.”

Enthousiast
Diny heeft in de loop van de jaren heel wat sponsoren warm gekregen voor het Kika Meezingfestival. Zowel voor een donatie als voor het beschikbaar stellen van artikelen voor de verloting en de veiling die bij elke editie werd gehouden. Elk jaar was de hoofdprijs een luchtballonvaart. “Bij de veiling werd flink tegen elkaar opgeboden, dat was mooi”, zegt Ghijs. “Er waren heel veel bedrijven die sponsorden”, geeft Diny aan. “Soms ook met grote bedragen. Een bedrijf uit Doetinchem gaf een keer 2500 euro. De supermarkt en de bakker sponsorden beleg en broodjes. Maar er waren ook veel particulieren die een bijdrage gaven. Kika werd gedragen door de artiesten, ondernemers en door de bezoekers. We konden elk jaar weer op ze rekenen. Per keer kwamen er honderden toeschouwers op af.” “Het viel mij ook op dat de sponsoren heel trouw waren en elke keer weer graag meededen”, zegt Ghijs. “Ook de artiesten waren elke keer weer enthousiast om belangeloos mee te doen.” Met de negen edities heeft Diny zo’n 50.000 euro opgehaald. 

Als zij iets vraagt, dan doen zowel artiesten als sponsoren dat


“Dat ik veel Nederlandse artiesten ken, is in 2005 begonnen”, zegt Diny. “Als eerste leerde ik Jacques Herb en Ghijs kennen. Ik kwam ze tegen bij een optreden achter Huls, destijds.” Diny heeft verschillende malen met Jacques Herb op het podium gestaan om haar vertolking van Manuela te geven.

“Mensen vragen me wanneer het volgende Kika Meezingfestival is”, zegt Diny. “Maar er is in juni en september al zoveel, dat is het lastig is om een datum te prikken. In april en mei zit je met het weer. Het festival is in de open lucht, dus je moet wel goed weer kunnen verwachten. Juli en augustus zijn de vakantiemaanden. Dat is ook lastig voor een festival.” 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant