De solisten Leo, Wim, Sander, Petra, Marco, Mara Lisa, Benno en Charles, allemaal cliënten van Estinea.
De solisten Leo, Wim, Sander, Petra, Marco, Mara Lisa, Benno en Charles, allemaal cliënten van Estinea. Foto: Henk van Raaij

Excelsior Knoopt; een unieke avond zonder beperkingen

Muziek

SILVOLDE – De opmerking “Vanavond tellen beperkingen niet”, die burgemeester Otwin van Dijk aan het begin van de avond plaatste, vat perfect samen hoe bezoekers, solisten en leden van Excelsior terugkijken op het ‘Excelsior Knoopt’ gala. Zaterdagavond was ‘Ons Pakhuus’ de ‘place to be’ voor iedereen die inclusiviteit omarmt.

Door Walter Hobelman

Wat muziekvereniging Excelsior – die dit jaar vijfentachtig jaar bestaat – voor elkaar kreeg is zonder twijfel uniek en bijzonder te noemen in Oude IJsselstreek. Acht solisten, allemaal ‘mensen met een beperking’ beleefden de avond van hun leven door te schitteren op het podium. Daarbij werden ze begeleid door Excelsior en dat is geen eenvoudige klus. Er zijn niet veel muziekverenigingen die deze vorm van muzikale samenwerking kunnen of willen aangaan.

De solisten Leo, Wim, Sander, Petra, Marco, Mara Lisa, Benno en Charles, allemaal cliënten van Estinea, beleven in hun dagelijkse leven veel plezier en voldoening aan het maken van muziek. Tijdens de avond zijn diverse instrumenten aan bod gekomen, variërend van slagwerk tot keyboard en waren er ook twee zangoptredens. De solisten brachten een grote groep ‘fans’ en familie mee, die allemaal volop genoten van het optreden van ‘hun’ idolen, die vaak onbevangen van zich lieten horen.

De uitdaging voor de leden van Excelsior is, om de solisten die in hun enthousiasme soms eigen wegen gaan, muzikaal goed te begeleiden. Doordat er al een aantal weken goed is geoefend slaagde de vereniging, onder leiding van dirigent Henk- Jan Radstaak, daar bijzonder goed in.

De nummers die ten gehore werden gebracht varieerden van ‘de landbouwerktuugenvereniging’ van Boh Foi Toch’ tot ’Hello’ van Adele en ‘Listen tot the Radio’ van Tom Robinson tot ‘Winter’ van Vivaldi. De nummers werden aan elkaar gepraat door Letitia ter Steeg, die elke solist introduceerde en waar nodig vocale ondersteuning bood. Haar presentatie zorgde ervoor dat de solisten zich op hun gemak voelde, al waren de zenuwen niet altijd helemaal verdwenen.

“Dit gaan we niet elk jaar doen”, vertelde voorzitter Wim Lammers. “Dit was de tweede keer, vijf jaar geleden hebben we het ook gedaan en door corona is het daarna even uit beeld geweest. Het moet iets bijzonders blijven. Maar of het weer vijf jaar duurt, daar gaan we nu over nadenken.”

Charles Holkenborg speelt Egerlander Muzikanten Marsch van Ernst Mosch op de grote trom.
Leo Elsinghorst speelt Mijn gebed van D.C. Lewis op een Euphonium
Benno Huinink Speelt De Landbouwwerktuugen-vereniging van Boh Foi Toch gespeeld op het drumstel
Mara Lisa Ruytinx zingt Perfect van Ed Sheeran
Sander Sliedrecht speelt Listen to the Radio op het drumstel
Marco Somsen speelt Vivaldi's Winter op Hoorn
Wim ten Have speelt The Rose op het keyboard
Petra Teussink zingt Hello van Adele

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek