Tonnie Driesen draait elke zondag om 9:30 uur nog vinyl, hier draait hij 'Mijn gebed' van D.C. Lewis. Foto: Roel Kleinpenning
Tonnie Driesen draait elke zondag om 9:30 uur nog vinyl, hier draait hij 'Mijn gebed' van D.C. Lewis. Foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

Tonnie Driessen: ”Prima Hollandia is een vrijwillige verplichting”

Muziek

LENGEL – De grote cheque staat nog tegen de muur in de keuken bij Tonnie Driessen thuis. Voor iedereen die binnenkomt is het dus direct zichtbaar; hier woont de ‘Omroepvrijwilliger van het jaar 2023’. Driessen is onder zijn pseudoniem Twan van Zee bekend als presentator van het radioprogramma ‘Prima Hollandia’, dat hij al tweeëndertig jaar elke zondagmorgen presenteert.

Door Walter Hobelman

“Het is ooit begonnen met een vriendengroep die graag radio wilde maken. Destijds nog als ‘piraat’ en later hebben we het wat officiëler aangepakt. De pakkans werd groter en dat risico wilden we niet lopen, dus hebben we een vergunning aangevraagd.” Daarmee ontstond een vaste invulling van de zondagmorgen voor Tonnie en zijn vaste team vrijwilligers. “Elke zondagochtend, vroeger van negen tot elf uur en nu van negen tot twaalf uur draai ik verzoekjes van luisteraars en geef mensen de kans om in de studio iets te vertellen dat aandacht verdient.” Het programma verhuisde in de loop der jaren mee van Optimaal FM naar Regio8.

Het format van het programma is al die jaren nagenoeg ongewijzigd. “Ik draai Nederlandstalige en Duitstalige muziek en muziek in ons dialect. Het programma is een verbinding tussen de buurtschappen in de regio en bespreekt het nieuws en perikelen uit de dorpen in de regio.”

Vast onderdeel is ‘de piraatplaat van de week’, die dan wordt gedraaid vanaf vinyl, dus echt als singeltje of elpee op de draaitafel wordt gelegd. “Vinyl is nog steeds het mooist vind ik. Het scherp zetten van de plaat, de nodige krasjes en ruisjes die te horen zijn, mooier dan dat krijg je het niet. Soms kom ik een plaat tegen die echt nooit meer te horen is, dat zijn de mooiste. Vaak zit daar ook een bijzonder verhaal bij, dat probeer ik dan ook uit te zoeken en vertel het erbij.” Toch is de DJ met zijn tijd meegegaan en komt de meeste muziek in zijn programma vanuit de computer. “Dat heeft ook wel weer voordelen”, geeft hij toe.

Voor Driessen is het geen enkel probleem om elke zondagochtend in de auto te stappen richting Ulft om zijn programma te maken. “Een ander gaat op dat tijdstip naar het voetbalveld of de kerk, het voelt niet als een verplichting of belasting.” De populaire dj geeft wel aan hij er rekening mee moet houden met wat hij op zaterdagavond gaat doen. “Het is een vrijwillige verplichting, maar ik weet dat ik er een heleboel mensen een plezier mee doe. Dat motiveert mij enorm en daardoor hou ik het vol.”

Zonder team geen prijs
Tonnie werkt samen met een team van vier telefonistes en twee producers. “Ook allemaal vrijwilligers en voor mij zijn ze heel belangrijk, ik vind dat de prijs ook voor hen is, want zonder hen lukt het niet.” Het team werkt inmiddels ruim vijftien jaar samen.
De telefonistes krijgen de verzoekjes binnen en zorgen ervoor dat Tonnie de juiste informatie heeft als een verzoekplaat gedraaid wordt. “In de coronatijd is mijn programma enorm nuttig geweest. Nog meer dan anders werd het een doorgeefluik van groeten, goede wensen en bemoedigingen om vol te houden.”

“Het is een sociaal programma, waar veel mensen die eenzaam zijn steun aan hebben. Dat hoor ik uit alle verhalen die binnenkomen. Onlangs belde een zoon van iemand die jaren lang trouw naar Prima Hollandia luisterde. “Pa is overleden, maar wij als familie willen je bedanken voor al die jaren dat hij naar je programma kon luisteren, wij mochten hem niet storen op zondagochtend, zei de zoon. Dan krijg ik even kippenvel”, zegt Tonnie. De reactie die hij ooit van de pastoor in Zeddam kreeg blijft hem ook altijd bij. “Jij bent mijn grootste concurrent op zondagochtend, zei de pastoor”, vertelt Tonnie. “Dat vond ik wel een mooi compliment”, voegt hij er lachend aan toe.

De titel ‘Omroepvrijwilliger van het jaar’ won Driessen tijdens de Inspiratiedag van de NLPO, de overkoepelende landelijke organisatie achter de lokale omroepen. In totaal hadden drieduizend mensen een stem uitgebracht voor de publieksprijs. “Er waren dertien mensen genomineerd, dat ik daarvan de meeste stemmen had, dat verraste mij wel, maar ik ben er wel trots op.” Het bedrag van duizend euro dat Driessen mee mocht nemen heeft hij geschonken aan Regio 8 en het wordt gebruikt om jonge redacteuren een opleidingstraject aan te bieden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek