Basistraining. Foto: PR
Basistraining. Foto: PR PR

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Oude IJsselstreek

Natuur

GENDRINGEN - Hoogstamboomgaarden horen thuis in het landschap van de gemeente Oude IJsselstreek. In deze boomgaarden vind je nog oude fruitrassen, die belangrijk zijn voor de natuur. Het is belangrijk om deze boomgaarden te behouden, dat kan door ze goed te snoeien. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) houdt een meerdaagse opleiding voor vrijwilligers om tot een zelfstandige Hoogstambrigade te komen. 

De opleiding start op 16 februari met een informatieavond. Aanmelden voor de informatieavond en de cursus kan via de website van SLG.
“Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarde. Door goed te snoeien behouden we hoogstambomen”, aldus een woordvoerder. “De deelnemers leren tijdens de opleiding hoe dat werkt. Zo leren ze over het snoeien van de fruitbomen in de zomer en winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en de aanplant van jonge fruitbomen.”
Adviseur Ruud Borkes van SLG geeft de opleiding. Deze bestaat uit vijf theorieavonden en vier praktijkochtenden. Deze dagen zijn verdeeld over de seizoenen. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar het is niet vrijblijvend. “Als tegenprestatie vragen we aan de nieuw opgerichte Hoogstambrigade om zelfstandig aan de slag te gaan in diverse boomgaarden in de gemeente Oude IJsselstreek.”
Afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen vindt de informatieavond fysiek of online plaats. De opleiding hoogstamfruit vindt plaats dankzij financiering door gemeente Oude IJsselstreek en provincie Gelderland.


www.landschapsbe-heergelderland.nl/hoogstambrigade-oude-ijsselstreek

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post