Een bruin blauwtje laaft zich aan de nectar van het boerenwormkruid. Foto: Sander Grootendorst
Een bruin blauwtje laaft zich aan de nectar van het boerenwormkruid. Foto: Sander Grootendorst

Hyperactief hittebestendig vlindertje

Natuur

ACHTERHOEK - Onder de bomen en onder een parasol zitten mensen, het is te heet om het open veld in te gaan. Vlinders wagen zich ook niet op pad, alleen een paar koolwitjes. Maar wacht even, dat razendsnelle kleintje is toch ook een vlinder? Wat een energie straalt ervan af, het duurt minuten voor hij of zij eindelijk plaatsneemt op een bloem van het knoopkruid. Het gras is verdord, maar andere planten blijken aardig hittebestendig. Ook boerenwormkruid bloeit volop, tot blijdschap van de insecten. Nog zo’n plantje dat de laatste jaren steeds vaker kleur is gaan geven aan uitgedroogde gazons: reigersbek. Laat dat nu een van de voedselplanten zijn van de rupsen van het bruin blauwtje.

Door Sander Grootendorst

Tegenstrijdige naam: een blauwe vlinder, maar dan toch bruin. Twee andere, algemenere, blauwtjes in Nederland zijn het boomblauwtje en het icarusblauwtje. Die vallen fladderend op door hun heldere blauwe vleugeltjes. Maar die van het bruin blauwtje zijn grijsbruin gekleurd. Zo kun je het makkelijk onderscheiden van die twee andere soorten. Alhoewel… de vleugels van vrouwtje van de ‘icarus’ zijn ook bruin getint, zij het meestal duidelijk met een donkerblauwe gloed erin.

Er is trouwens ook verschil in het stippenpatroon aan de onderzijde van de vleugels van de blauwtjessoorten.

Terwijl de zon boven de Achterhoek zijn verzengende werk doet, verplaatst het hyperactieve ‘bruintje’ zich naar het boerenwormkruid om zijn/haar honger te verder te stillen. Er komt er nóg een aangevlogen, waarop de ander met een felle duikvlucht reageert – vermoedelijk zijn het twee mannetjes die elkaar als concurrenten zien. Wie weet is er een vrouwtje in de buurt dat ze allebei willen versieren.

Het derde blauwtje dat zich meldt heeft hemelsblauwe vleugeltjes: dat zal het mannetje van de icarus zijn. Gaat ook al ruzie zitten maken met de andere, en het zijn niet eens soortgenoten.

Icarusblauwtjes kunnen de hitte eveneens goed verteren; als hun voedselplant rolklaver bloeit, zijn ze helemaal tevreden.

Het zijn allemaal druktemakertjes, die blauwtjes. Maar zodra het donker wordt, is het onderlinge gekissebis tussen de bruin blauwtjes voorbij. Ze overnachten in groepjes, hangend aan de bladeren, misschien wel van dit boerenwormkruid. Gezamenlijk bijkomen van de vurige dagbesteding.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant