Wethouder Ankersmit slaat een paal in de grond en Anna Kemp staat rechts vooraanbij het afrasteringshek met bij Buurtbos de Boskapelle Sinderen. Foto: Roel Kleinpenning

Wethouder Ankersmit slaat een paal in de grond en Anna Kemp staat rechts vooraan
bij het afrasteringshek met bij Buurtbos de Boskapelle Sinderen. Foto: Roel Kleinpenning 

foto Roel Kleinpenning

Bekroond buurtbos Sinderen krijgt vorm

Natuur

Sinderen – Vorige week zaterdag kwam wethouder Ria Ankersmit naar het Boskapellebusken, het buurtbos in wording, om de vrijwilligersdag te openen. Gemeente Oude IJsselstreek heeft voor dit bos onder meer een aantal halfstamfruitbomen aangeboden. Eigenlijk was het de bedoeling de eerste die dag te planten.

Door Reinier Kroesen

Vanwege de koude weersomstandigheden kon die openingshandeling niet doorgaan. Daarom gaf mevrouw Ankersmit met een houten hamer maar een klap op de eerste paal van het raster om de paddenpoel. Voor dit project zijn een serie halfstamfruitbomen en meidoornstruiken door gemeente Oude IJsselstreek geschonken.

Het idee voor het Boskappellebusken is geboren in de Werkgroep Groen op Sinderen, een deelgroep van Sinderens Belang. Het plan omvat een voormalig weidegebied, dat geleidelijk wordt omgevormd tot buurtbos. Dat perceel ligt tussen de Kapelweg en Boskapelle op Sinderen. Een plek voor mens en dier, educatief, recreatief, een rustpunt en plek voor ontmoeting. Het weidestuk stond al te koop sinds 2017. In de zomer van 2020 werd een werkgroep samengesteld om de haalbaarheid te toetsen. Tijdens een informatieavond in november 2021 werden de eerste tekeningen gepresenteerd. Jurgen Hulst en Anna Kemp maakten het ontwerp en de visualisaties. Anna: “De Diaconie van de Protestante kerk in Varsseveld heeft het perceel aangekocht en beschikbaar gesteld aan Sinderens Belang middels een huurkoop overeenkomst. Zonder hen zou het Boskapellebusken niet opgestart zijn.”

Vorig jaar was de werkgroep druk met het uitwerken van de plannen en het regelen van geld. Inmiddels hebben tien fondsen en subsidieregelingen toezeggingen gedaan. De kosten voor de grondaankoop werden gedekt dankzij bijdragen van de provincie, Royal Kaak en een flink aantal mensen die één of meer vierkante meters hebben gesponsord. In oktober werd een poel uitgegraven met hulp van grondwerkers uit de omgeving. Tijdens twee vrijwilligersdagen in november werden veel bomen geplant. Op 19 november kregen de eerste vijftig symbolisch een plekje, een week later plantten 35 vrijwilligers 2500 stuks.

Toekomstplannen
Het perceel is 1,25 hectare, in de eerste fase is daarvan 0,75 hectare aan natuur ontwikkeld. In de volgende fase die in de loop van dit jaar zijn beslag vindt wordt gestart het resterende gebied om te vormen. Anna: “Binnenkort worden alsnog die fruitbomen en meidoornstruiken aangeplant, er liggen al 2.400 trottoirtegels waarmee we de richels van het amfitheater vormen en vrijwilligers plaatsen vleermuiskasten op palen. Er moet een gebouwtje komen om te schuilen, een omrasterd natuurlijke kinderspeelplek en een houten locomotief met wagons, de plek voor de mini-moestuintjes. Verder wordt er gedacht over een Sinderens kunstwerk.”

Prijs
Vorige week zaterdag was er meer buurtbosnieuws. Het bleek verkozen tot beste buurtproject in Gelderland, uit een selectie van twaalf gegadigden in de competitie ‘Kern met Pit’. Genomineerden kregen 1000 euro, Sinderen ontving nog eens 1500 euro extra. Het dorp gaat nu met de overige elf provinciale winnaars de landelijke strijd aan voor beste buurtproject van het jaar in Nederland.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant