Je ziet de hoornaars rond de bestrijder vliegen.

Je ziet de hoornaars rond de bestrijder vliegen.

Foto: Henk van Raaij

Nest Aziatische hoornaar in Silvolde

Natuur

Succesvolle oproep via Je bent een Silvoldenaar als…

SILVOLDE - In een woonwijk in Silvolde werd op woensdagochtend 13 september een nest van een Aziatische hoornaar verwijderd. Imker Jan Spronk zag afgelopen week regelmatig deze invasieve exoot, die een gevaar is voor de imkerij, fruitteelt en biodiversiteit, rond zijn bijenkast hangen: “… om bijen op te vreten, natuurlijk. Ik heb het nest gezocht en dat is zoeken naar spelt in een hooiberg, maar uiteindelijk gevonden op vijftien meter hoogte in een boom. Ik heb er direct melding van gedaan bij waarneming.nl en die werd direct gevalideerd. Het is echt een Aziaat en dan gaan alle seinen op rood.” De eerste kraan van zeventien meter was te kort, dus moest een rupsvoertuig komen die tot vijfentwintig meter kon rijken. 

Door Meindert Bussink

Met nectar gevulde bijen opwachten
“De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten”, aldus de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Spronk licht toe hoe hij het nest op het spoor kwam en uiteindelijk succesvol kon laten verwijderen: “Vorige week zag ik een hoornaar met de kont naar de kast mijn bijen opwachten die vermoeid en vol met nectar terugvlogen. Hij vangt ze dan, hapt de kop en staart eraf en de neemt romp mee naar het nest voor zijn larven.” 

“Honderd nesten over twee jaar”
Het nest moest zich dus in een straal van zo’n 3 kilometer bevinden wist Spronk, dus had hij in eerste instantie vandaag een zoektocht met iemand van bestrijding gepland: “We zouden een rondje fietsen en dan een hoornaar vangen en van een zendertje voorzien. Dat is de meest effectieve methode, maar ook erg tijdrovend. Het is belangrijk om snel te bestrijden, want in november zullen zo’n vijftig koninginnen uitvliegen. Daarvan zullen er dan zo’n vijf tot tien succesvol overwinteren. Dus dan zou je volgend jaar alweer tien nesten hebben en over twee jaar honderd nesten.” De bij is belangrijk voor de biodiversiteit en omdat de Aziatische hoornaar als invasieve soort hem bedreigt, heeft de provincie budget beschikbaar gesteld voor de bestrijding.

Je bent een Silvoldenaar als…
Vanwege de urgentie, kan Spronk moeilijk stilzitten, dus plaats hij een oproep in de Facebook-groep Je bent een Silvoldenaar als…”Jongens als jullie iets zien, laat het me weten en dan kom ik graag kijken. Binnen vijf minuten had ik een bericht,” vertelt de imker tevreden. Ook Rob Voesten, de officiële hoornaar bestrijder in Nederland was daar blij mee: “Dat scheelt een hoop zoekwerk en dan kan ik meteen gaan bestrijden.”

Meld het ook
Bestrijden begint volgens Spronk bij de imkers in Nederland: “Als zij hun kasten goed in de gaten houden, dan zijn we ze snel op het spoor. Vervolgens moet je de omgeving mobiliseren en informeren. Wat is een Aziatische hoornaar? Hoe ziet die eruit? Waarin verschilt die van de niet gevaarlijke Europese hoornaar? De Aziatische heet niet voor niets killer bee.” 

De Aziatische hoornaar heeft geen natuurlijke vijand en in Frankrijk en Portugal is men al gestopt met de bestrijding, want daar zijn er al zo veel dat bestrijding geen zin meer heeft vertelt Spronk: “Hopelijk kunnen wij de opmars vertragen, maar hij gaat komen. Bij de grens denkt hij niet: ‘Heb ik wel een paspoort en mag ik de grens over?’ Een nest is niet direct gevaarlijk voor mensen, maar indirect dus wel door de impact op de biodiversiteit. Als mensen iets zien hangen, mogen ze me altijd bellen. Ik kan niet uitsluiten dat dit het enige nest is.”

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post