Solitaire boom in Megchelen. Foto: PR
Solitaire boom in Megchelen. Foto: PR

Workshop over bomen, bijen en elektriciteit in Gendringen

Natuur

GENDRINGEN - Het elektrisch ecosysteem staat centraal in een workshop van de Stichting Bomengroep Oude Ijsselstreek. Deze relatief onbekende kant van de natuur wordt op zondag 12 november toegelicht door auteur Sander Funneman en zijn vrouw Anne-Marie. Funneman schreef diverse boeken over dit thema.

Reeds 150 jaar geleden ontdekten wetenschappers dat de natuur een elektrische kant heeft. Zij ontdekten onder meer dat bomen stroom opwekken, regendruppels elektrisch geladen zijn en dat bacteriën, vogels en vissen navigeren op het aardmagnetische veld. Ook wordt er al meer dan een halve eeuw onderzoek gedaan naar de vele elektrische eigenschappen van bijen. Zo wekken bijen elektriciteit op tijdens het vliegen, zijn hommels met hun haartjes sensitief naar elektrische velden en produceren alle vliegende insecten samen net zoveel elektriciteit als de bliksem. Kijkend naar bomen, bijen en natuurlijke elektriciteit, kun je je afvragen wat insecten en bomen eigenlijk merken van kunstmatig opgewekte elektriciteit?

Het belooft een veelzijdige middag te worden met filmclips, prikkelende vragen, dialoog en praktische demonstraties. De workshop over de elektrische kant van de natuur is van 14.00 tot 16.30 uur in de Gent in Gendringen (Dorpsstraat 1). Aanmelden via e-mail: dorienleijzer@gmail.com. Een vrijwillige donatie wordt op prijs gesteld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek