Archieffoto Hen en Weerum Varsselder. Foto: Roel Kleinpenning
Archieffoto Hen en Weerum Varsselder. Foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

Duurzaamheid troef tijdens 24e Hen & Weerum

Natuur

VARSSELDER - Zondag 17 maart wordt de 24ste Hen & Weerum wandeltocht gehouden. Start en finish zijn als vanouds in ’t Dorphuus in Varsselder. Men kan een keuze maken uit drie afstanden, centrale pauzeplek is Boomkwekerij Venhorst, het toekomstige woon-/uitbreidingsgebied van Megchelen. Onderweg zijn plastic bekers voor koffie en soep echt verleden tijd: bij de start is een wandelmok met het logo van de Hen en Weerum te koop. Drinkgerei van huis meenemen is natuurlijk ook een prima optie. 

Door Reinier Kroesen

Daan Kroesen is genetisch behept met wandelgenen. Ruim 28 jaar geleden kwam hij op het idee wandelvereniging ’t Lup op te richten. En met succes. Elke maand gaan ze sinds die tijd op de zondagochtend op pad. Eens per jaar wordt iets bijzonders gedaan, zoals een trip naar Winterberg. 

Al snel na de oprichting van de vereniging ontstond het plan om een eigen wandeltocht op de wandelagenda te zetten. Bijna een kwart eeuw later is de Hen & Weerum op de derde zondag in maart een begrip. Ieder jaar wordt gezocht naar nieuwe invalshoeken. Het weer in maart kan grillig zijn. Het is meestal of een uiterst zonnige beloftevolle lentedag, of een onstuimige natte nawinterdag. Qua bezoekersaantallen merkt de organisatie dat, maar ze blijven trouw aan het oorspronkelijke insteek. De vaste bezoekers, inmiddels afkomstig uit het hele land, houden toch wel rekening met dat weekend.

Plasticverbod
In 2024 zijn stappen gezet qua duurzaamheid. Daan: “Sinds januari zijn plastic wegwerpbekers verboden. Totale controle daarop blijft lastig, we hadden nog best een voorraadje, maar ook wij moeten daar toch echt gehoor aan geven. Dat plasticverbod geldt dus als vanzelfsprekendheid tevens voor de rustplaatsen bij de Hen & Weerum. Ook wij hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid. ’t Lup staat aan het begin van een nieuw wandeljaar en hebben een unieke mogelijkheid om die verandering goed in te zetten. We willen dat de wandelaar voortaan met een wandelmok op stap gaat!”

Wandelmok
De organisatie heeft een lichtgewicht rvs mok gevonden en een serie daarvan ingekocht. Die zijn voorzien van het Hen & Weerum logo en kunnen op het startbureau gekocht worden. Bij aankoop daarvan krijg je één euro korting op het inschrijfgeld. Wandelaars zijn natuurlijk niet verplicht de mok aan te schaffen. Je mag ook een beker van thuis meenemen. Op de rustplaats wordt koffie, thee en soep alleen geserveerd in een mok die je hebt meegenomen of gekocht. Ter plaatse kan die worden omgespoeld. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 6-16-21km. Wanneer je de kortste route wilt wandelen wordt je weggebracht met een huifkar en loop je alleen de route ‘Weerum’.

Pauzeplek
De tocht voert dit jaar naar Megchelen. Wandelaars doen Boomkwekerij Venhorst aan. Op dat terrein wordt de komende jaren Woonplan Meghlo gerealiseerd. Meer dan veertig woningen worden daar gebouwd, met behoud van veel groen. Daan: “We hebben nu nog de kans de kwekerij in de huidige staat te bewonderen. Ter plekke wordt er een presentatie van het woonproject gegeven en men kan daar luisteren naar live muziek van zangeres Brenfield uit Dinxperlo. De ‘Weerum’ zal zelfs voor deelnemers uit eigen omgeving nog wel eens verrassend kunnen zijn!”

Nieuwe leden
Gemiddeld eens per maand gaat ‘t Lup op zondagmorgen op stap voor een wandelroute van circa 10 tot 15 kilometer. Buiten het wandelprogramma om wordt bijna jaarlijks een wandelweekend gehouden. Wie wil kennismaken mag vrijblijvend eens meelopen. daan.kroesen@lupwandel.nl..


henenweerum.wordpress.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant