Vlnr: Luuk, Siem, David, Noa en Tobias op de natuurspelplaats van Pius X Varsselder. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Luuk, Siem, David, Noa en Tobias op de natuurspelplaats van Pius X Varsselder. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Pius X wisselt stenen voor zand

Onderwijs

VARSSELDER - De schoolkinderen spelen er al een jaar met groot plezier. Toch was de opening van het nieuwe schoolplein van basisschool Pius X in Varsseleder pas vorige week. Uiteraard was corona ook in dit geval de spelbreker. Voor de leerlingen maakt het niet uit. Zij genoten de hele tijd al van de nieuwe speelmogelijkheden. De feestelijke opening was gewoon een mooi extraatje.

Door Nick Moritz

Negen scholen vallen er onder het beheer van Stichting Essentius. Allemaal in oude gebouwen die eigenlijk al afgeschreven zijn. Sinds 2016 ligt er een renovatieplan waar hard aan gewerkt wordt. “We willen de schooltjes weer toekomstbestendig maken”, vertelt André Wiesman, stafmedewerker bij Essentius. “In de gebouwen zijn we aan het renoveren, maar ook aan het innoveren. Slim omgaan met ruimtes om de scholen ‘up-to-date’ te houden. We wilden daar ook de schoolpleinen bij betrekken. Zo zijn de schooldirecties uitgenodigd om ‘te dromen over hun buitenruimte’. Daar kwam uit dat men graag wilde inzetten op vergroenen en duurzaamheid.”

Op de schop

Inmiddels zijn zes van de negen schoolpleinen op de schop gegaan en daar is Varsselder ook bij. “Wij zijn heel blij met het resultaat”, vertelt schooldirecteur Lianne ter Steeg. De fantasie van de kinderen wordt geprikkeld door de diversiteit aan speelmogelijkheden. Het is allemaal heel natuurlijk en groen, met boomstammetjes als speeltoestellen. Er is veel beplanting waardoor de natuurlessen rond de school kunnen worden gegeven en als klap op de vuurpijl staat er ‘speelkunst’ waar de kinderen zelf aan hebben meegewerkt.”

Vrolijk

De speelkunst betreft twee vrolijk beschilderde voedersilo’s. Kunstenares Berna Bonekamp was al eerder bij projecten op school betrokken. Zij tekende ook nu samen met de schoolklassen voor de uitvoering. “Ik werd gevraag om speelobjecten te maken met als thema duurzaamheid. Daarbij dacht ik direct aan recycling. Dit is agrarisch gebied en bij veel boerderijen zie je afgedankte silo’s liggen. Die leken me heel geschikt om iets moois voor het schoolplein van te maken. Samen met de kinderen is dat heel aardig gelukt lijkt me. Ze spelen er graag in en die dingen kunnen ook best een stootje hebben.”

Ondanks de fraai gekleurde silo’s valt toch vooral de groene uitstraling van het nieuwe schoolplein op. Je kunt het eigenlijk geen plein meer noemen. “We hebben er flink subsidie voor gekregen en daar hoorden wel een paar regels bij”, aldus Wiesman. “Stenen moesten worden ingeruild voor zand, er moest een buitenlesruimte komen en de biodiversiteit moest worden bevorderd. Daarom hebben we met ‘De tuinen van Geerdink’ een echte specialist op dit gebied aan het werk gezet. Het resultaat is fantastisch. De kinderen spelen en leren hier met meer plezier en creativiteit.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant