Kayleigh Nas uit Ulft aan het werk tijdens haar studie Boulangier op het Summa College in Eindhoven.  Foto: Bert Jansen.
Kayleigh Nas uit Ulft aan het werk tijdens haar studie Boulangier op het Summa College in Eindhoven. Foto: Bert Jansen. Bert Jansen

Kayleigh wil met handen in deeg

Onderwijs

ULFT - Kayleigh Nas (22) uit Ulft wist als kind niet zo goed wat ze later wilde gaan doen. Haar passie, ambitie én doorzettingsvermogen maakt Nas tegenwoordig tot het boegbeeld van een nieuwe generatie bakkers. Ze heeft niet alleen een goed gelezen blog in een toonaangevend bakkersvakblad, de boulanger schittert binnenkort ook op het Crafted Festival in Eindhoven.

Ze geeft het grif toe, Kayleigh Nas (22) uit Ulft. “Het bakkersvak is intens. Terwijl vriendinnen gaan stappen tot laat, lig ik op één oor. En ja, we werken soms op onmogelijke uren.” Ze hapt even naar adem. “Maar ik zou niet anders meer willen.”

Passie
Want Kayleigh Nas gaat vol passie voor het bakkersvak. Met een glimlach op het gezicht denkt Nas, die opgroeide in de schaduw van (de toren van) de DRU, terug aan haar tijd op het vmbo. “Ik moest een keuze maken voor een vervolgopleiding”, vertelt ze. “Ik wist na een stage dat ik het bakkersvak in wilde.” Ze koos ervoor om eerst twee jaar bij een tuinder te gaan werken.
“Ik wilde wel een vak leren”, vertelt ze. “Mijn moeder werkt in de thuiszorg, mijn vader is slager. Die beide beroepen zag ik niet echt zitten. Ik kwam bij de bakkerijopleiding (niveau 3) aan het Graafschap College in Doetinchem uit. En dat beviel goed.”

Even twijfelde Kayleigh nog over een vervolg: werken of verder studeren. Maar eigenlijk lag het wel voor de hand. “Ik wilde een specialisatie doen”, zegt ze. “Ik zie niet zo veel in het werk in een broodfabriek. Ik wil bij een warme bakker werken, een ambachtelijke bakker. Met mijn handen in het deeg. Bij zo’n bakkerij kun je nog echt creatief zijn. En daar is ook ruimte voor nieuwe producten.”

Ambachtelijk
Boulanger Kayleigh Nas koos voor de specialisatie boulanger, ambachtelijk bakken. “Die kon ik maar op twee plaatsen in het land volgen: Amsterdam of Eindhoven. Nou, dan trekt Brabant me toch echt meer”, lacht ze. Dus meldde Kayleigh zich vorig jaar op het allerlaatste moment aan voor de zogeheten top-opleiding Boulanger van het Summa College in de Lichtstad.
“Het voelde meteen goed”, zegt ze. “Ik zit in een kleine klas, met vijf andere studenten. We krijgen persoonlijke begeleiding. En in de afgelopen tien maanden heb ik veel, heel veel geleerd.” Zowel op school als in de praktijk. Want ze loopt tijdens deze specialisatie stage bij ambachtelijk bakker Rudy Schreuder in Eibergen.

Fiat 500
Kayleigh Nas heeft veel voor haar studie over. Met haar Fiat 500 rijdt ze wekelijks heen en weer naar Eindhoven. “Omdat ik meerdere dagen les krijg op school, logeer ik in een hotel in de buurt. Mijn stagevergoeding gaat op aan het verblijf en de reiskosten. Maar dat vind ik niet erg. Ik jaag mijn passie na. En dan vind ik het een goede investering.”

Nieuwe generatie
Met haar bevlogenheid trok Nas eerder dit jaar ook de aandacht van de vakpers. De inwoonster van Ulft geldt als een voorbeeld voor een nieuwe generatie bakkers die oude receptuur voor onder meer desembrood en andere ambachtelijke producten heeft herontdekt.
“Wij maken die broden en het banket met behulp van moderne technieken”, vertelt ze enthousiast. Haar betrokkenheid bij het vak leverde Nas een blog op in een toonaangevend vakblad. Ze vertelt elke maand over wat ze meemaakt op weg naar de kwalificatie voor de specialisatie boulanger.
Haar betrokkenheid bij het vak blijkt ook uit het vrijwilligerswerk dat de Ulftse begin mei deed tijdens het fel begeerde examen voor Meester Bakker. “Dat driejaarlijkse evenement, dat echt een hoogtepunt is voor de bakkersbranche, was bij ons op school”, vertelt ze. “Ik heb de twee bakkers die opgingen voor Meester Boulanger geholpen. Het was een mooie ervaring om die vakmannen drie dagen lang aan het werk te zien.” Een leuk detail: een van de beide kandidaten werd inderdaad tot Meester Boulanger uitgeroepen.

Toren van DRU
Voor het eindstuk van haar examen heeft Kayleigh Nas een typisch Ulfts monument uitgekozen: de toren van de DRU. “Ik ben nog speciaal enkele malen met mijn oma gaan kijken om de verhoudingen zo goed en kwaad als het kan op te meten”, vertelt ze. “Want mijn eindstuk moet zo waarheidsgetrouw als mogelijk zijn.”
Kayleigh is bezig met de laatste loodjes, want het eindstuk – dat ze tijdens haar werk bij bakker Schreuder in Eibergen heeft gemaakt – moet medio juni worden inleveren bij school.

Crafted
Het werk van Kayleigh Nas is door de opleiding Summa Brood & Banket uitgekozen om op een prominente plek tentoongesteld te worden tijdens het jaarlijkse Crafted Festival. Op dit festival in Eindhoven laten de studenten van creatieve opleidingen uit de stad zien welke examenstukken ze hebben geproduceerd. “Ik ga zeker met mijn ouders kijken”, zegt Nas. “Ik ben heel benieuwd hoe de mensen op mijn versie van de DRU reageren.”

Ook na de zomervakantie blijft Kayleigh Nas haar wekelijks ritje naar Brabant maken. “Ik heb me ingeschreven voor een volgende specialisatie: patissier. Want ja, ik wil echt een creatieve en veelzijdig bakker zijn. En daar past patisserie helemaal bij.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant