Remko Alberink.

Remko Alberink.

PR

Column Remko Alberink: Crisis

Opinie

Het is inmiddels september 2022 en de crises in Nederland stapelen zich op. Ten tijde van het schrijven van deze column zijn dat onder meer stikstof, asiel, energie, woningnood, de politiek, de NS, Schiphol en daar kan De Graafschap na een faliekant mislukte competitiestart ook wel bij, ook al won de ploeg afgelopen week. Ik laat in het midden welke crisis het ergst is. 

Wat ik wel weet, is dat je in sommige gevallen overvallen wordt door de actualiteit (Rusland valt Oekraïne binnen), en dat je een andere situatie zoals bijvoorbeeld de stikstofproblematiek al jarenlang kunt zien aankomen. De hypocrisie in zo’n laatste geval van ‘och, we voelen ons overvallen’, deel ik dan ook geenszins.

Lokaal hadden we heel andere problemen, er waren namelijk geen botsauto’s op de recent in Gendringen gehouden kermis. Nu weet ik dat het botsen in die karretjes een grote groep aanspreekt, maar mij persoonlijk deerde het niet echt. Als je het leuk wil hebben samen op de kermis kan dat ook bij het touwtjetrekken. Ik lig ook niet zo vaak op ramkoers als bijvoorbeeld de leden van het vaderlandse kabinet.

Nu ben ik zelf niet capabel om alle genoemde crises op te lossen, maar de mensen die we daarvoor naar voren hebben geschoven en gekozen, laten het wel heel opzichtig afweten. De ene minister komt met een kaartje dat achteraf toch niet zo goed ingekleurd is, een andere bewindspersoon zegt het vertrouwen op in een collega en weer een andere minister gaat doodleuk vier weken op vakantie terwijl het land in brand staat. Ondertussen heeft wonderdokter Johan Remkes de schone taak om een stel boksers dat klaar staat om elkaar de hersens in te rammen te kalmeren.

Geloof me, elke andere partij had er in Den Haag een net zo een grote puinhoop van gemaakt. Volksvertegenwoordigers zijn vaak drukker met hun beeldvorming dan met het oplossen van problemen. Integriteitskwesties volgden elkaar de afgelopen jaren in zo’n rap tempo op, dat ik amper nog kon bijhouden wie wat heeft misdaan had en welke misstand in de doofpot werd gestopt.

Wat ik wel vind is dat ‘onze mensen’ in Den Haag beschermd moeten worden. Het is ongekend welke tsunami aan bedreigingen volksvertegenwoordigers treft, landelijk, maar zelfs ook lokaal. Bijna iedereen meent zich te kunnen permitteren om bijvoorbeeld online uit te halen, mensen belachelijk te kunnen maken of hen de stuipen op het lijf te jagen. Dat draagt niet bij aan het oplossen van problemen.

Onze maatschappij is ziek, en dat is een trieste constatering. Dat moeten we eerst erkennen en dan keihard aanpakken. Misschien is dat wel de grootste crisis.....

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post