Afbeelding

Criminaliteit

Opinie

Criminaliteit

Waar hebben de liefhebbers van het WK voetbal in Qatar en de gemeente Oude IJsselstreek beide last van? Ik ga het u uitleggen. Onlangs gaf burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstreek zijn zorgen weer. Er zijn te weinig wijkagenten voor handen en de criminialiteit op het platteland groeit, en dus ook in de gemeente Oude IJsselstreek. Buiten de Randstad wordt de ‘drugsmaffia’ te weinig in de weg gelegd, zo las ik zijn boodschap. 

En dat weten bendes maar al te goed, reden waarom niet zelden naar het platteland wordt afgereisd voor het openen van weer een aan drugs gerelateerde locatie. Afgelopen jaren was het onder meer ‘bingo’ in Terborg, Drempt, Baak en Silvolde. Wie zes ‘onopvallend’ gehuurde witte busjes van hetzelfde merk zonder bestickering achter elkaar ziet rondrijden in het buitengebied, kan op zijn vingers natellen dat het niet de plaatselijke slager is die een barbecue komt brengen voor het op handen zijnde buurtfeest. En nu bijna overal glasvezel in de grond ligt, is ook uit te sluiten dat er nog een groep kabelgravers in de busjes zit. 

De soms ontnuchterende Achterhoekse naïviteit is verdwenen nu criminelen van elders onze mooie regio dreigen te kapen.

En dan nu de link met Qatar, want ook het voetbal is van ons afgepakt. De FIFA, een wereldbond die het belang van het voetbal voorop zou moeten hebben staan, wringt zich dezer dagen in allerlei bochten om gastheer Qatar maar te behagen. Uiteraard was ik destijds geen getuige toen destijds de enveloppen onder de hotelkamerdeuren werden doorgeschoven vlak voor aanvang van de stemming voor de locatie van het WK, maar het resulaat is bedroevend.  

Ooit trof ik Jack Warner in 2005, FIFA-bestuurder van Trinidad and Tobago en actief op het hoogste bestuurlijke niveau. Hij had een air over zich, rook naar drank, kwam te laat en het woord corruptie, daarover waren destijds louter geruchten. 

Deze omhooggevallen geschiedenisleraar werd uiteindelijk in 2015 schuldig bevonden aan corrupte praktijken en is toen door de FIFA voor het leven geschrorst. Dat zijn nog eens straffen.

Terug naar de drugs. Mochten er nu tien keer zoveel agenten komen, en dito drugsdelicten worden opgelost, misschien kunnen er dan ook zwaardere straffen op deze delicten komen te staan. Dan ben ik ervan overtuigd dat de internationale bendes elders hun heil zoeken, en misschien de mooie Achterhoekse naïviteit weer terugkeert. Of ben ik nu heel naïef?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant