Afbeelding

Huus uut

Opinie

Huus uut

Gaan slapen in 2022 en ontwaken in 2023. Ik had er graag voor gekozen, maar er werd mij op het hart gedrukt toch vooral sociaal te zijn en de jaarwisseling ‘gezellig’ in gezelschap door te maken. Naadloos, maar niet geruisloos, is de kalender verschoven. In 2023 zie ik dat er niks is veranderd. Het uitzicht is nog hetzelfde. Er ligt wat meer rommel op straat. In beeld ontbreekt de scholekster, uitgeroepen tot pechvogel van 2023. Het sociale leven is ontsloten, maar geïnfecteerd door de maniakale fatsoensrakkers van de woke-cultuur. Zij ontwaken ook dit jaar niet uit hun doldwaze speurtocht naar vermeende maatschappelijke misstanden. Geradicaliseerde complotdenkers vinden ook wel weer een voedingsbodem. Met weemoed denk ik terug aan de zwijgende meerderheid. Zij werden niet gehoord en dat was goed, want ze hadden niks te vertellen. Nu reikt hun opgeklopte mening buiten de kringverjaardag en is wereldwijd via de socials te lezen. De hoofdpersonen van het tv-programma Vandaag Inside zeggen de mening van de zwijgende meerderheid te vertolken. Dat zegt genoeg. Er was veel te doen over grensoverschrijdend gedrag en de jaarwisseling zal hiervan zeker niet de grens zijn. 

In 2022 ben ik veel verloren. Een sleutel, een geliefde vulpen, een dobbelsteen, een linkerschoen, goede kennissen. ‘Lost in music’ zijn vorig jaar onder meer: Peter  Aalders, Christine McVie, Jerry Lee Lewis, Olivia Newton John, Henny Vrienten, Jan Rot en Meat Loaf. Hun muziek leeft voort. Ik ben nog op zoek gegaan, maar ook in 2022 heb ik mezelf niet gevonden. Geen idee wat 2023 me gaat brengen. Ik hoop het te overleven. Ik ben voornemens om geen voornemens te hebben. Ik tel mijn zegeningen, niet mijn aftakeling. Een baanbrekende inval zou mooi zijn. Inval als synoniem voor idee. Niet in de betekenis van invasie, waarmee Rusland het jaar 2022 heeft gebrandmerkt.

De verkiezingen brachten een nieuwe coalitie in Oude IJsselstreek. Burgemeester Otwin van Dijk mag blijven en heeft voor zes jaar bijgetekend, maar met de uuthuuskes wil het maar niet vlotten. Van het zo groots aangekondigde plan - tijdelijke goedkope huurwoningen voor jongeren in alle woonkernen van de gemeente - is weinig meer over. Het dreigt een klucht te worden. Theatermaker Theo Soontiëns kan er vast wat mee. Van uitstel komt afstel. Is het straks uut met die huuskes?

Sport kan soms saai zijn. Verstappen weer wereldkampioen en het Nederlands voetbalelftal tijdens het WK. Van huis uit - van huus uut - ben ik een wielerfan. 2023 is het afscheidsjaar van Wageningse  Annemiek van Vleuten. Vorig jaar won ze alle belangrijke wedstrijden. Zij had natuurlijk sportvrouw van het jaar 2022 moeten worden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek