Afbeelding

Autocross

Opinie

We gaan ruim 25 jaar terug, het was op een zondagmorgen ergens in het voorjaar dat ik op het laatste moment als verslaggever naar een autocross gestuurd werd. Een collega was ziek, ik mocht mij melden op het opgegeven adres. ‘Maak maar een leuk sfeerverhaal’, klonk het op de burelen van de redactie. 

Ik wist totaal niet wat mij te wachten stond, maar leerde snel. Terwijl ik in mijn sportschoenen uit de auto stapte, zakte ik al tot de enkels weg in de blubber. De regen had niet alleen iets met de baan gedaan, ook de parkeerweide was aangetast. Welkom op de cross Remko.

Het werd een verhaal van een vriendengroep die binnen een week een gelegenheidsbaan had aangelegd. Liefde voor de sport stond centraal, maar samen iets realiseren en ‘s avonds na gedane arbeid een pot bier opentrekken en die week dagelijks ‘evalueren’ was minstens zo belangrijk.

Komend weekeinde staat Gendringen weer in het teken van de jaarlijkse autocross. Kameraadschap staat ook daar voorop, de autocross is slechts een middel voor een gezellig samenzijn. Sommigen van de vereniging uit Gendringen rijden zelf, de anderen maken zich verdienstelijk in de organisatie.  

Dat het niet enkel ‘oude barrels’ zijn achter de startlijn werd deze week nog maar eens bevestigd. De buitenkant van de auto’s mag dan gebutst zijn door de vele ‘kusjes’ van concurrenten onderweg, motorisch zijn de motorblokken getuned, de vering afgesteld en loopt de waarde van somige crossauto’s op van enkele tienduizenden euro’s tot meer dan een ton. Ook dat is de afgelopen 25 jaar geëvolueerd, alleen spraken we toen nog over guldens en is 100.000 euro nu geen uitzondering meer. 

Als ik komend weekeinde die kant op ga, hoop ik op goed weer. Dan is het leuker, is iedereen vrolijker gestemd en zijn de snelheden gewoon hoger. Wél gaan de laarzen aan, dat is zeker veranderd in al die jaren. Mijn sneakertjes overleven het anders niet. 

De harmonie bij deelnemers en toeschouwers blijft een van de mooiste zaken aan de kant van de baan. Natuurlijk wordt er wel eens een scheldwoord gebezigd, maar excessen blijven op de autocossbaan uit. De liefde die de mannelijke en vrouwelijke deelnemers voor hun auto hebben, is haast niet te beschrijven, maar zeker het bekijken waard.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek