Afbeelding

Aan de bak

Opinie

Er is nog werk aan de winkel bij het voorkomen van zwerfafval, maar eerst het goede nieuws. De wereldzeeën blijken aanmerkelijk minder plastic te bevatten dan gedacht. 

De Verenigde Naties (VN) kwam op basis van schattingen uit 2015 op 75 tot 200 miljoen ton. De onderzoekers van de Universiteit Utrecht op 3.2 miljoen ton. Uitkomst van meer dan twintigduizend metingen wereldwijd in 2020. Geen gok maar volgens het principe meten is weten. Scheelt een slok op de borrel, maar nog steeds te veel.

Kleine geruststelling; de wereldzeeën blijken nog steeds voor het grootste deel uit water te bestaan. Om zwerfafval te voorkomen zouden wij onze afvalzakken voor plastic en blikjes minder lang van te voren aan de weg kunnen zetten. Kraaien, maar ook mensen halen die open, waardoor er extra zwerfvuil ontstaat. Dat er mensen zijn die hun afval ongezien bij ondergrondse afvalcontainers dumpen is natuurlijk helemaal idioot. De zakken worden losgehaald met zwerfafval als gevolg. Buha heeft er de handen vol aan.
Dan is er ook nieuws over ander zwerfvuil. Dagbladen melden met vette koppen: ‘Bijna helft van plastic flesjes niet ingeleverd’. Het Afvalfonds Verpakkingen’ (ja, die bestaat echt) berekende dat in 2022 slechts 58 procent van de kleine statiegeldflesjes is ingeleverd. Ik neem aan dat men bedoelt dat zo’n 40 procent niet via een inzamelpunt zijn teruggekomen. Men kan net als de VN schatten hoeveel er zijn meegegeven in de zakken voor plastic, en hoeveel er nog thuis staan, maar gokken doen ze maar in het casino. Ik zie overigens geen flesjes meer in de natuur, dat is pure winst.
Wel moet ik bekennen dat ik mede debet ben aan dat lage inleverpercentage van flesjes. Zo kocht ik 24 flesjes water, waarvan er bij natellen nog 16 in de berging staan. Ook staan daar nog flesjes frisdrank. Bij elkaar blijken wij nog maar 27 procent van statiegeldflesjes te hebben ingeleverd. Ver onder het landelijk gemiddelde. Vroeger spoelde ik bier en frisdrank dat over de datum was weg, maar Het Voedingscentrum stelt dat koolzuurhoudende dranken volkomen veilig te drinken zijn tot zeker een jaar na de houdbaarheidsdatum zolang inhoud en verpakking er goed uitzien. Water in ongeopende flesjes blijft altijd goed. Bier in blik zeker een jaar. Wij zullen onze gasten geen oude drankjes aanbieden of het moet oude jenever of whisky zijn, maar zelfs die proef ik voor i.v.m. hun veiligheid.

Toch schrik ik van een mededeling van de directeur van het afvalfonds. Zij laat weten dat ze moet constateren dat de mensen dat inleveren niet willen, of dat ze het niet makkelijk genoeg wordt gemaakt. “Wij moeten aan de bak” waarschuwt zij. Aangezien ik niet weet of dit een belofte of een dreigement is, heb ik voor alle zekerheid een slot op onze provisiekast gemaakt.

Goed gaon. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek