Afbeelding

Duurzaam?

Opinie

Duurzaamheid is hét woord van de laatste jaren. Dat begon met zonnepanelen, en hield maar niet op. Nu is er gedoe met statiegeld op blikjes en flesjes. Goed dat het initiatief er is, maar het was ook wel even handig geweest om vooraf even te kijken of die blikjes en flesjes ook op voldoende punten konden worden ingeleverd. Dit om te voorkomen dat mensen elke ochtend op jacht gaan en met vuilniszakken vol gevonden statiegeldblikjes de automaat in de supermarkt vervolgens 12 minuten bezet houden. 

Is hij dan tegen duurzaamheid, zie ik u denken? Nee zeker niet, ik vind ook dat we beter voor deze aarde moeten zorgen, en vind ook dat wij een verplichting hebben jegens onze kinderen. Maar ik vind daarnaast óók dat we ons niet niet alleen blind moeten staren op het milieu. 

Ik ben simpelweg een beetje in de war als het om duurzaamheid gaat. Het pestgedrag op scholen loopt de spuigaten uit, groepjes jongeren weten niet meer wat respect voor hun ouders inhoudt, ze kennen lijkt het alleen de prijs van blikjes red bull en de nieuwste patta’s (schoenen, RA). De rijdende rechter maakt overuren, zoveel gedoe is er onderling in de samenleving. Ook dat zijn situaties die duurzaam moeten worden. Ik heb wel eens aangegeven dat als de volgende generatie iets verkloot, het onze generatie is geweest die al dan niet bewust de teugels te veel heeft laten vieren. Dat denk ik nog steeds, in enige mate dan. 

Dat advies neem ik zelf ter harte, ‘wij’ hebben het dan inderdaad niet goed gedaan. Uit gemakzucht, egoïsme of onvermogen, ‘wij’ hadden de jeugd niet zo moeten laten ontsporen. ‘Wij’ moeten nu ook aan de bak om het verloren gegane terrein bij de jeugd terug te winnen.   

Nu zal ik u niet opzadelen met mijn stemadvies voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Maar het was opvallend hoe de BBB onlangs wilde pronken met andermans veren. De partij van Caroline en Mona, als je niet beter wist denk je dat het een heel fout schlagerduo is, had het erover dat het naoberschap moest terugkeren in Nederland. Hoe bedoelen jullie, terugkeren? Wat ben ik blij dat ik aan deze kant van het land woon, in een gemeente waar mensen tenminste nog snappen wat het woord naoberschap inhoudt. Ik ben benieuwd welke definitie de jeugd van tegenwoordig aan de term geeft, als ze deze al kennen.

Toch is waakzaamheid geboden, want invloeden uit het westen proberen steeds vaker voet aan wal te krijgen in ons mooie stukje Nederland. Dan kopen ze een tweede huisje op een camping en gaan dan later klagen over bijvoorbeeld de motorcross of over de feesten iets verderop. 

Laten we gewaarschuwd zijn en laten we ons het naoberschap niet van ons afpakken, het is iets op trots op te zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post