Afbeelding

Gert

Opinie

Het zijn mooie gasten, die motorcrossers. Hun passie voor een motor is schitterend om te zien, hoe ze erover vertellen niet minder mooi, maar de echte kracht zit hem in de onderlinge band. En daar verschillen de motorcrossers, de eenlingen, van de zijspancrossers. Die laatste groep heeft een beetje een status aparte in de crosswereld, rare snuiters worden het ook wel een genoemd. Dat doet deze groep sporters geen eer aan. Het is vaak op het scherpst van de snede op de baan, maar daarnaast overheerst over het algemeen de kameraadschap

Oude IJsselstreek is de laatste decennia goed vertegenwoordigd op het platform van de zijspancrossers. Was Bjorn Roes (toen woonachtig in Heelweg) jarenlang vaandeldrager in de regio, later nam Gert van Werven deze status over. De sympathieke Terborgenaar loopt nu tegen het einde van zijn carrière, maar gaf recent aan te twijfelen of hij moet stoppen. Niet alleen is rijden op een ‘driewieler’ machtig mooi, het is ook een way of life. Zo’n twintig lange weekeinden met het team op pad, al rijdend door heel Europa, op zoek naar punten voor het Nederlands of wereldkampioenschap.

Weet je wanneer blijkt hoe hecht de zijspancrosswereld echt is? Bij uitvaarten! Als een van hen, al dan niet crossend, een afspraak met het hiernamaals heeft die niet meer te annuleren valt. Ook hierin heeft Oude Ijsselstreek helaas een voorbeeld. Ik kan me de uitvaart van Peter Brussen in mei 2008 nog goed voor de geest halen. Heel veel zijspancrossers namen de moeite om naar Terborg te komen voor een laatste saluut naar de goedlachse 25-jarige motorcrosser, iets dat in latere jaren op meerdere plaatsen helaas werd herhaald. Facebook heeft zo zijn nare eigenschappen, maar als ik zie hoe ook anno 2023 de herinnering aan Brussen nog levend wordt gehouden. Soms met een kleine verwijzing, soms uitgebreid. Soms door toppers, soms door teamgenoten van toen (Roes, RA), soms door echte liefhebbers als de alom bekende zijspancrossers Schuurman.

Als geen ander snap ik ook dat niet iedereen gecharmeerd is van gemotoriseerde sporten. Vanwege het technische aspect, het vele geld dat er in omgaat of het lawaai. Onlangs reed Gert van Werven op de Vennebulten bij Vamac, misschien wel voor het laatst in zijn actieve carrière. Gert, als je dit leest, en nog twijfelt. Doe toch nog een jaartje mee. Je bent een sympathieke vent, een goede crosser die steeds beter wordt naarmate hij ouder wordt, je hebt ook oog voor de fans, bent goed benaderbaar voor de pers en een ware ambassadeur voor je sport.

En als je toch stopt? Adios en bedankt voor een mooie tijd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek