Afbeelding

Onderscheid

Opinie

Oude IJsselstreek heeft twee nieuwe onderscheidingen bedacht: het jeugdlintje en de erepenning, lees ik. Het is een waardering voor de inzet voor de samenleving. Ik duik in mijn herinnering. Ben ik ooit onderscheiden? Na lang nadenken kom ik aan een medaille voor de Avondvierdaagse. Het is natuurlijk een prestatieprijs maar ik voelde me onderscheiden toen mijn geliefde juf Els van de lagere school de medaille met lintje op mijn trui spelde. Ik werd door de trotse familie onthaald als de eerste man op de maan. De driekleur prijkte aan de gevel en ik kreeg een extra schep aardappels bij het avondeten. Opa, de handwerksman van de familie, timmerde een medaillekastje met spijkertjes voor meer aan de achterwand. Glanzend prijkte de onderscheiding op zwart fluweel aan de muur van mijn kamer. De volgende jaren, nadat ik weer de Avondvierdaagse met goed gevolg had afgelegd, kreeg je geen nieuwe medaille maar een lullig blikken tweetje, drietje en viertje die je aan het eerste lintje kon bevestigen. Dat vulde geen kast. Tegenwoordig is dat anders, geloof ik, maar het was de tijd van sokken stoppen en we werden karig bedeeld. Na de lagere school had ik wel andere zaken aan mijn hoofd dan vier avonden in een zwetende en meurende menigte rond te sjouwen. Prijzenkast en medaille verdwenen bij een verhuizing.

We kennen natuurlijk de koninklijke onderscheiding. Het zogenaamde lintje wordt uitgereikt op de verjaardag van de koning als het regent. Personen worden voorgedragen door vriend en vijand. Je kunt ermee pronken en ik gun het de ontvangers van harte. Maar je kunt het ook weigeren. Dat zou ik doen. Niet dat er ooit iemand het in zijn hersens zou halen om mij voor te dragen. Ik ben in dit leven slechts een verbaasde voorbijganger. Maar in het hypothetische geval zie ik er van af. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt in de onderscheidingen. De één heeft blijkbaar meer zijn best gedaan dan de ander. En ongetwijfeld levert status ook geheid meer op ‘in de Orde van Oranje Nassau’.  

Terug naar Oude IJsselstreek.
In onze gemeente bestaat al het ereburgerschap. Ook het relatiegeschenk Wunderkammer, dat bijvoorbeeld Hans en Rita Keuper ontvingen na afloop van hun laatste Spektakeltoer. Komt er nog een vervolg? Nu dus het jeugdlintje en de erepenning. Ik zie een plaatje van de penning met de omschrijving: ‘Een kunstwerk van roestvrijstaal met een stukje oer in het midden. Vanaf de kern zijn golfvormen gevreesd, die verwijzen naar de Oude IJssel.’ Gewaagd! Het is een knots van een medaille. Ik denk dan praktisch waar laat je zo’n ding. Je kunt de penning niet op je revers dragen. Niet in je broekzak stoppen en in gezelschap triomfantelijk tevoorschijn halen. Een schoorsteenmantel bestaat niet meer. Dat wordt dus de la. Of in een kastje.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant