Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet komt. Foto: Pixabay
Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet komt. Foto: Pixabay Pixabay

Acht manieren om gasverbruik te verlagen

Partnerbijdrage

REGIO - Sinds de flinke stijging van de gastarieven in oktober is er veel gebeurd op de energiemarkt. Ondertussen gingen meerdere energieleveranciers failliet, betalen tal van huishoudens honderden euro’s meer voor energie én biedt de overheid een aantal tegemoetkomingen ter compensatie aan. Gastarieven zijn nog altijd ongekend hoog. Door op het gasverbruik te letten, valt er wel flink te besparen. Pricewise zet acht makkelijk uit te voeren bespaartips voor de verwarming op een rij.

1. Zet de thermostaat standaard een graad of meer lager.
Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19 graden, in plaats van voor 20 graden. Of zet de kachel nog lager. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7 procent in het gasverbruik.

2. Ga niet lager dan 15.
Houd de temperatuur in een niet goed geïsoleerde woning wel minimaal op 15 graden. Ook ’s nachts. Een slecht geïsoleerd huis kan bij een lage temperatuur te vochtig worden, met schimmels en huisstofmijt tot gevolg. In goed geïsoleerde woningen wordt het ’s nachts niet veel kouder dan 15 graden. Het ‘herwarmen’ in de ochtend kost daarom ook minder energie.

3. Slaap in een koude kamer.
Een graad of 15 in de slaapkamer is oké. In een koude kamer is het misschien iets verleidelijker om langer in bed te blijven liggen… maar je bespaart op de kosten voor energie. Slapen in een koude kamer heeft nog meer gunstige bijkomstigheden: je valt sneller in slaap, slaapt dieper en verbrandt meer calorieën.

4. Gebruik een thermostaatklok of slimme thermostaat.
Het veranderen van de temperatuur in huis hoef je niet iedere dag opnieuw te doen als je een thermostaatklok of slimme thermostaat hebt. Met deze apparaten stel je dagprogramma’s in.

5. Zet de temperatuur een uur voor vertrek lager.
Moet je de deur uit voor een paar uur? Zet de thermostaat dan een uur voor vertrek al lager. Het zal niet erg veel afkoelen in die tijd. Ben je de hele dag of dagen niet thuis? Houd de temperatuur dan standaard een aantal graden lager.

6. Draai de radiator in sommige ruimtes dicht.
Draai radiatoren dicht in ruimtes waarin je niet hoeft te zijn. Vriest het en heb je radiatoren in ruimtes zoals de garage of het tuinhuis? Draai deze kachels dan wel een beetje open, zodat je bevriezing van leidingen voorkomt.

7. Isoleer verwarmingsbuizen en ruimte achter kachels.
Via verwarmingsbuizen kan veel warmte verloren gaan onderweg naar de radiator, vooral als de buizen door koudere ruimtes lopen. Isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen is niet duur en bestellen kan ook nu de winkels dicht zijn gewoon bij bouwmarkten.

8. Gebruik deurdrangers en tochtstrips.
Gebruik deurdrangers, deze sluiten deuren vanzelf weer. En denk ook aan tochtstrips voor ramen en deuren. Kleine investering, grote winst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post