Afbeelding
Foto: PR

Wanneer is een PCR test nog noodzakelijk in Nederland en om te reizen

Partnerbijdrage

Na veel corona ups en downs in de afgelopen 2 jaar zijn Nederlanders optimistisch over de versoepelingen. We kunnen weer naar bars en restaurants zonder coronabewijs. Ook is de 1.5 meter afstand houden regel komen vervallen. Toch is corona helaas niet van de aardbodem verdwenen. Voorzichtigheid blijft geboden, en het testen op corona zal van belang blijven. 

Hieronder bekijken we wanneer je in Nederland nog een test nodig hebt. En ook bekijken we vereisten om te reizen binnen en buiten de EU.

Toegang om te testen

Voor horeca en kleinschalige evenementen is het coronabewijs komen te vervallen. Echter blijft de testplicht bestaan voor gelegenheden met meer dan 500 mensen. Iedereen moet voor toegang dan een coronatest laten afnemen. Dit kan zowel een Antigeen Sneltest als een PCR test zijn. Bekijk verder ook altijd de specifieke regels rond het afnemen van de test. Hoelang voor het event mag de test zijn afgenomen? Zijn er aanvullende vereisten aan de COVID-19 test?

PCR test om te reizen in de EU

Binnen Europa zit je momenteel goed met een volledige vaccinatie (inclusief booster). Tijdens de herfst en winter was dit wel anders. Veel EU-landen vereisten toen namelijk van iedereen, gevaccineerd of niet, een negatieve Antigeen Sneltest of PCR test. Hoewel de testplicht regels in de meeste Europese landen zijn afgeschaft voor gevaccineerden, moet je wel rekening houden met de geldigheid van je vaccinatie. Veel landen vereisen namelijk dat de je tweede prik niet langer dan 6 maanden geleden is toegediend. Is dat wel het geval? Dan heb je dus een boosterprik of een negatieve COVID-19 test nodig om het land binnen te reizen.

Verplichte PCR test voor internationale reizen

Voor veel reizen buiten Europa is een PCR test vereist aanvullend op een volledige vaccinatie. Regels verschillen sterk voor internationale niet-EU bestemmingen. Voor landen als Amerika, Canada en Australië is vaccinatie verplicht. Daarbij moeten reizigers ook een negatieve COVID-19 test overleggen. Niet-gevaccineerden hebben verder als nadeel, als zij een land mogen binnenreizen, dat er vaak extra test vereisten en quarantaine verplichtingen zijn bij aankomst. Dat is bijvoorbeeld in Japan het geval. 

Test afnemen bij symptomen

Versoepeling van coronaregels in Nederland is een goed teken. Het betekent echter alleen niet dat COVID-19 ineens verdwenen is! Voorzichtigheid blijft dus geboden. Laat een coronatest afnemen als je symptomen hebt, of in contact bent geweest met iemand die positief heeft getest op het virus. Een PCR test is de meest betrouwbare coronatest die er is. Als je direct uitsluitsel wil hebben op je positief bent of niet, dan is dat de beste keuze. Voor de snelste uitslag kun je de test het beste late afnemen bij een commerciële testaanbieder die goedgekeurd is door de Nederlandse overheid.

Dit artikel wordt u aangeboden door Spoedteststraat.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant