Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Hout stoken, hoe doe je dat zo schoon mogelijk?

Partnerbijdrage

Er is niets zo romantisch en gezellig als een open haard of houtkachel in huis. Maar je moet er wel op letten dat er een veilige verbranding plaatsvindt. Hoe stook je zo schoon mogelijk? Niet alleen de kwaliteit van het hout draagt hieraan bij, ook moeten de kachel en schoorsteen goed zijn onderhouden. In dit artikel geven we je wat tips zodat jij optimaal kunt genieten van het haardvuur. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een schoorsteenvegen verzekering, zodat je zeker weet dat de schoorsteen in perfecte staat verkeert. 

Laat tijdig onderhoud uitvoeren
Een schone schoorsteen is erg belangrijk wanneer je thuis een houtkachel of open haard hebt. Op de eerste plaats natuurlijk voor je eigen veiligheid omdat je hier brand en koolmonoxidevergiftiging mee voorkomt. Maar wist je dat een schone schoorsteen dankzij schoorsteen vegen ook een stuk beter is voor het milieu? Er komt door een schoon rookkanaal namelijk minder fijnstof vrij in de buitenlucht. Tijdig onderhoud laten uitvoeren aan de schoorsteen is dan ook essentieel. Durf je het zelf niet aan om het dak op te gaan? Schakel dan de hulp in van een professionele schoorsteenveger. 

Let op voldoende luchttoevoer
Naast een schone schoorsteen is het belangrijk dat er voldoende luchttoevoer is zodat de rook en schadelijke stoffen niet jouw huis binnen kunnen komen. Als je een moderne houtkachel hebt regelt die de luchttoevoer waarschijnlijk automatisch. Met een oudere houtkachel kun je dit zelf regelen. Zet de luchttoevoerklep van de kachel dan flink open. Heb je een open haard? Zet dan de klep in de schoorsteen volledig open. Op die manier kan er genoeg lucht doorheen stromen en zullen de schadelijke stoffen via de schoorsteen naar buiten toe worden afgevoerd.

Gebruik niet zomaar allerlei soorten hout
Wanneer je een houtkachel hebt is het misschien verleidelijk om allerlei soorten hout die je voorhanden hebt te gaan verbranden. Maar het is van belang om altijd alleen de juiste houtsoort als brandhout te gebruiken. Hout wat niet geschikt is kan namelijk schadelijke stoffen bevatten of veel rook veroorzaken. Het hout moet goed droog en onbehandeld zijn. Droog hout herken je gemakkelijk aan de barsten of aan loszittende schors. Hak jij zelf je eigen hout? Dit hout moet minstens twee jaar drogen voordat je het kunt verbanden. Je kunt een speciale vochtmeter gebruiken om te meten of het hout droog genoeg is, zodat je zeker weet dat jouw hout klaar is voor verbranding.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door schoorsteenvegen verzekering. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post