Foto: PR
Foto: PR

Toen sci-fi, nu normaal: vijf ingeburgerde gadgets

Partnerbijdrage

Het is nog niet eens zo gek lang geleden dat de aimabele Chriet Titulaer ons vanuit het Huis van de Toekomst liet zien hoe we in deze eeuw zouden leven. Diverse items waren in de jaren ‘80 nog absolute sci-fi. Sommige dingen die ons beloofd werden in bijvoorbeeld Back to the Future, zijn er nog steeds niet: denk aan de vliegende auto. De vijf onderstaande zaken doen echter geen wenkbrauwen meer fronzen. 

Slimme stofzuiger
Een robot stofzuiger was in datzelfde Huis van de Toekomst te bewonderen, maar nog niet gereed voor huiselijk gebruik. Het trouwe apparaat baant zich nu zijn weg door menig huis en zoekt zijn oplader op wanneer de accu bijna leeg is. Stofzuigen is een van de minst populaire klusjes in huis, dus het apparaat wordt massaal omarmd. 

Apps openen zonder na te denken
Even videobellen of tv-programma’s op afroep terugkijken. Een mailtje sturen naar iemand in de binnenlanden van Mongolië of even kijken of het nog gaat sneeuwen. Apps zijn dagelijkse kost geworden, maar niet iedereen staat erbij stil hoe ingenieus ze zijn. Vertel aan een millennial dat we vroeger cassettebandjes met een potlood terugspoelden en je wordt glazig aangekeken: Cassettebandjes?

Driving on sunshine!
De elektrische auto draagt bij aan een betere planeet, zeker als er straks zonnepanelen op zitten. Onbeperkt driving on sunshine! Voorlopig moeten we het doen met solar carports, en tijdens autovakanties uitvissen waar de laadpalen zich bevinden. Maar er is een flinke slag gemaakt, niemand kijkt meer raar op als er een auto zonder lawaai en onwelriekende uitlaatgassen komt voorrijden. 

Thuiswerken
Thuiswerken en op afstand vergaderen is weer min of meer gedwongen ingeburgerd. Daarmee is onder bepaalde omstandigheden voldaan aan een roep die al langer klonk: als alles toch online gebeurt, waarom dan nog in de file staan? Grappig is wel dat de ouderwetse printer, die niemand meer had staan, nu weer stijgt in de verkoop. Net als bijbehorende gadgets zoals headsets. Hoewel thuiswerken niet als echte gadget geldt, volstaat het in dit rijtje.

Het (nu echt) digitale horloge
In de tijd van Knight Rider was een digitaal horloge digitaal omdat de tijd er niet met wijzers, maar met verspringende cijfers op werd aangeduid. De fortuinlijke David Hasselhoff kon er wel zijn trouwe KITT mee oproepen: wie weet kan iedereen dat binnenkort doen, zodra de smartwatch in verbinding staat met onze zelfrijdende auto. Zoals vroeger bij een slechte kabelontvangst al op het tv-scherm kwam te staan, geldt hier eveneens: Even Geduld AUB.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Kopenenvergelijken.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post