Fractievoorzitter Richard de Lange van ADA. Foto: Roel Kleinpenning
Fractievoorzitter Richard de Lange van ADA. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

ADA wil politieke cultuur verbeteren

wo 22 dec 2021, 09:10 Politiek

GENDRINGEN – “Het wordt hoog tijd dat de politieke cultuur in Oude IJsselstreek, maar ook in de hele regio Achterhoek, verbeterd wordt. Daarom heb ik het Achterhoeks Democratisch Alternatief (ADA) opgericht”, vertelt oprichter Richard de Lange.

Door Walter Hobelman

Richard de Lange stapte uit de VVD-fractie en richtte met ADA een nieuwe lokale partij op. Het woord ‘alternatief’ betekent dat er een nieuwe keuze wordt geboden, anders dan de al bestaande lokale partijen. “Het wordt tijd voor een andere visie, een ander geluid en, vooral, een andere manier van lokale politiek bedrijven. ADA richt zich vooral op ondernemers, studenten, jongeren en diegenen die het vertrouwen in de overheid en de politiek dreigen te verliezen. ADA is een beetje rechts van het midden te positioneren. De sterke overheid die wij voor ons zien heeft oog voor de menselijke maat, is begrijpelijk, bereikbaar en aanspreekbaar door inwoners, en herstelt op die manier het vertrouwen. Ons liberale gedachtegoed gaat uit van eigen kracht, creatief ondernemerschap en vanuit de gedachte, dat iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn en er gelijke kansen zijn.”

ADA is uitgegroeid tot een jonge lokale partij. “Opvallend veel ondernemers en jonge mensen, zonder politieke ervaring inderdaad, maar wel met goede ideeën en passie voor politiek. We hebben in korte tijd veel werk verzet om de partij op poten te krijgen en dat is goed gelukt. Nu gaan we ons richten op de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Ik durf best te zeggen dat we mikken op minimaal twee of drie raadszetels.”

Ommezwaai
In het verleden was u nogal uitgesproken over de kracht van lokale fracties die onder de vlag van een landelijke partij actief waren, vanwaar die ommezwaai? “Er valt inderdaad iets voor te zeggen om als gemeenteraadsfractie deel uit te maken van een landelijke partij. Het zou de weg van – in ons geval – Oude IJsselstreek via Arnhem richting Den Haag sneller en beter moeten maken. Aan de andere kant, laat men zich in den Haag, naar mijn ervaring, vaak weinig gelegen aan partijgenoten buiten de randstad. Nu kan ik beter kritiek uitoefenen op ‘Rutte IV’ en de soms slappe houding van de landelijke VVD en opkomen voor een lagere kilometerheffing op het platteland.”

Politieke cultuurverandering
Het grootste speerpunt van ADA is dus politieke cultuurverandering. “Er wordt in Oude IJsselstreek te veel vergaderd en vaak ook nog in de spreekwoordelijke achterkamertjes. Het wordt tijd voor meer openheid en transparantie. Laat inwoners nu eens echt meekijken, meepraten en meebeslissen. Inwoners hebben recht op gemeenteraadsleden die zich ook echt als volksvertegenwoordiger gedragen. Wat mij betreft wordt van gemeenteraadsleden niet langer verlangd dat ze, als vergadertijgers, vier avonden in de week over de gemeente en hun inwoners praten, maar krijgen ze de gelegenheid om meer onder de mensen te komen. Zo kan de gemeenteraad een actieve rol nemen, hoofdlijnen van het beleid uitzetten en de controlerende rol tegenover wethouders en ambtenaren beter vervullen.”

De Lange, ooit kroegbaas in Rotterdam en inmiddels ruim twintig jaar woonachtig in Oude IJsselstreek en werkzaam als advocaat, voelt zich Achterhoeker. “Een ‘inboeringscursus’ op de boerderij van mijn schoonfamilie heeft mij daarbij geholpen. Het ‘kerktoren denken’ zoals ik dat wel eens noem, vind ik typisch Achterhoeks, maar niet altijd goed. Zeker raadsleden moeten verder durven kijken dan onze eigen kerktoren en daar onze keuzes en besluiten op afstemmen. Wie alleen maar in de raad zit om de belangen van zijn of haar eigen dorp te dienen doet zichzelf en Oude IJsselstreek tekort.”

De Lange sluit niet uit dat er “over een jaar of tien” een verdere samenvoeging van gemeenten in het zicht komt. “Op dit moment is dat voor ADA nog niet aan de orde, zeker niet als de samenwerking in de Achterhoekse regio nog meer een succes wordt”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post