Ine Hofs, Mia Verwaaijen en Erik Schieven.
Ine Hofs, Mia Verwaaijen en Erik Schieven. Facebook Lokaal Belang

Raadsleden nemen afscheid en ontvangen wel en geen lintje

Politiek

ULFT – In de nieuwe gemeenteraad van Oude IJsselstreek keren een aantal bekende namen en gezichten niet meer terug. Dinsdagavond werd afscheid genomen van tien raadsleden. Vijf daarvan hebben het werk als raadslid voor een hele lange tijd gedaan en kregen daarom wat extra aandacht.

Door Walter Hobelman

Guido Hakvoort (CDA, 12 jaar raadslid), Jos Sluiter (VVD, 20 jaar raadslid en een periode wethouder), Mia Verwaaijen (Lokaal Belang, 18 jaar raadslid), Ine Hofs (Lokaal Belang, 24 jaarraadslid) en Ton Menke (PvdA, 24 jaar raadslid) werden toegesproken door burgemeester Otwin van Dijk. Hij benadrukte hoe belangrijk het werk van een raadslid is en dat het vaak wordt onderschat door de samenleving. “Het kost ongelofelijk veel tijd en energie en zeker de laatste jaren krijg je niet altijd de waardering die je verdient en krijg je soms de volle laag, het meest via social media.”

Normaal gesproken ontvangen raadsleden die langere tijd actief zijn geweest een koninklijke onderscheiding. Deze avond is er één uitgereikt aan Mia Verwaaijen. Het was de bedoeling dat ook Guido Hakvoort een lintje zou krijgen maar “de kanselarij die dat regelt was net als wij zó verrast door het vertrek van Guido, dat het niet is gelukt om de versierselen op tijd bij ons aan te leveren”, legde de burgemeester uit en hij benadrukte dat er op een later tijdstip zeker een vervolg komt. 

Dat geldt ook voor Ton Menke, die de avond online moest bijwonen vanwege corona. Ook Ine Hofs kwam in aanmerking voor een lintje, maar zij had vooraf bij de burgemeester aan te geven deze niet in ontvangst te willen nemen. “Ine heeft mij uitgelegd dat ze het lintje niet wil, omdat er zóveel mensen als vrijwilliger heel veel werk verzetten en dat lintje eigenlijk meer verdienen dan zij”, legde Van Dijk uit. Ine zelf voegde daar in haar speech aan toe: ”Raadsleden krijgen betaald voor hun werk. Als ik een lintje moest krijgen dan had ik hem in het gemeentehuis willen laten ophangen ter ere van al die actieve inwoners en mantelzorgers die een lintje meer verdienen dan ik, maar hem misschien nooit krijgen.”

Naast de vijf raadsleden die jarenlang in de raad actief zijn geweest werd er ook afscheid genomen van een aantal die het werk als raadslid voor een kortere tijd hebben gedaan. Lotte Pragt-Fles (CDA) en Suzan Tuit (PRO!) hebben vier jaar in de raad gezeten, Heini Peters en Elja Versteeg (allebei PRO!) deden dat acht jaar en Erik Schieven (Lokaal Belang) ongeveer elf jaar. Ze werden allemaal door de burgemeester persoonlijk toegesproken. Alle afscheidnemende raadsleden ontvingen een speciaal gemaakt stilleven (met verschillende objecten die het gevarieerde leven van de gemeente Oude IJsselstreek symboliseren) van kunstenares Louise te Poele.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant