Nieuwe gemeenteraad.
Nieuwe gemeenteraad. foto Roel Kleinpenning

Informateur adviseert drie partijen coalitie

Politiek

ULFT – Informateur Richard Berenschot adviseert een drie partijen coalitie in Oude IJsselstreek. Dat zorgt voor een “stabiele meerderheid”, aldus Brenschot, die zijn verslag over de informatieperiode donderdagavond presenteerde aan de nieuw gemeenteraad.

Door Walter Hobelman

Voor Berenschot is een coalitie van Lokaal Belang (tien zetels). CDA (drie zetels) en PvdA (drie zetels) het meest voor de hand liggend. De informateur onderbouwt dat met het argument dat “de kiezers hebben aangegeven dat ze het beleid van de afgelopen jaren hebben kunnen waarderen en spreken ook de wens uit voor continuïteit en stabiliteit. De geadviseerde coalitie biedt die continuïteit en een derde partij erbij zorgt voor een stevige basis.”

In het debat dat volgde geven verschillende fractievoorzitters aan dit anders te zien. Zo is Richard de Lange van het Achterhoeks Democratisch Alternatief (ADA) van mening dat het CDA geen plaats in de coalitie hoort te hebben vanwege het verlies van twee zetels. “De grote winnaar van deze verkiezingen, de DorpEnPlattelandBeweging (DEPB) wordt nu overgeslagen”, aldus De Lange. Ook fractievoorzitter Herman Vreeman van DEPB is niet blij. “We hadden verwacht in gesprek te kunnen blijven. De grootste partij kiest nu voor een verliezer. Ondanks dat geef ik hierbij aan dat DEPB klaar staat om constructief en positief aan de slag te gaan.”

“Politiek is meer dan alleen maar een kwestie van rekensommetjes. Het gaat ook om samenwerking en vertrouwen en daar heb ik mijn advies op gebaseerd”, reageert Berenschot.

Ria Ankersmit, fractievoorzitter van Lokaal Belang geeft aan dat zij als formateur de volgende fase in gaat. “Het advies van de informateur bevat opdrachten voor mij en onze partij. Ik ga ondersteuning vragen en ga zo snel mogelijk in gesprek met de griffie om afspraken te maken met de PvdA en het CDA. Daarna ga ik ook met alle andere partijen in gesprek”, zo beschrijft ze de komende tijd. Het uiteindelijke doel is dat er een coalitieakkoord komt waarin alle partijen zich kunnen vinden. Het advies van de PvdA om de raadsbreed aangenomen Toekomstvisie hiervoor als uitgangspunt te gebruiken wordt door Ankersmit meegenomen. Ze spreekt de wens uit dat er begin mei een nieuw college gevormd is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post