Marc Neiland:

Marc Neiland: "Het wordt tijd de sentimenten opzij te schuiven." Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

Fusie van voetbalclubs: ‘Het liefst zo snel mogelijk’

Sport

Terborg - Komt het er ooit van? De veelbesproken fusie tussen de voetbalverenigingen in Silvolde en Terborg? Stapje voor stapje zijn de voetballers samen op weg naar een fusie. De eerste stappen zijn gezet bij de jeugdafdelingen. Natuurlijk zijn er beren op de weg, maar als het aan Marc Neijland, de voorzitter van vv Terborg, ligt gaat het gebeuren. Hij is een groot voorstander van het samengaan. 

Door Marcel van Berkum

Marc Neijland is bijna drie jaar voorzitter van vv Terborg. “Ik heb zelf in het eerste elftal gevoetbald en ben daarna jeugdleider en -trainer geweest. Toen het bestuurlijk en in de seniorenafdeling heel slecht ging met de club ben ik erin gestapt. De jeugdafdeling was prima in orde. Het hoofdbestuur was maar ten dele gevuld en er was geen voorzitter. Er moest organisatorisch flink bijgestuurd. Dat was in de praktijk geen abc’tje. Ik kan stellen dat de club nu sportief en financieel gezond is.”

Compensatie

Hij benadrukt dat door de coronamaatregelen er natuurlijk geen kantine-inkomsten waren en dat de compensatie de club goed uitkwam. Dat de 44-jarige Terborgenaar voorzitter zou worden lag niet meteen voor de hand. Hij heeft een drukke baan en noemt zich ‘ondernemer in de sport’. Marc is sinds twaalf jaar mede-eigenaar van een onderneming met activiteiten in de fitnessbranche, zoals opleiding en lesmateriaal, fitnessclubs en instructeurs in binnen- en buitenland zijn klanten. “Ik heb CIOS gedaan en van daaruit de fitness ingerold. Op mijn 26ste ben ik gestopt met voetballen om voorrang te geven aan mijn carrière. Het voorzitterschap kost veel tijd. Dat heb ik duidelijk onderschat. Zeker met de besprekingen over de samenwerking met Silvolde erbij. Ik heb ook nog een gezinsleven en met twee voetballende zonen kom ik vaak op het voetbalveld. Daarom ben ik zelden bij wedstrijden van de senioren aanwezig.”

Zaterdag

Vóór aanvang van het vorige seizoen werd besloten dat de geel-zwarte seniorenelftallen op zaterdag competitie zouden spelen. “Het idee is in gang gezet door de KNVB. Wij hebben toen navraag gedaan bij de actieve leden en daar was voldoende draagvlak. Vooral jeugdige spelers zijn voorstander. Vanuit de jeugdcategorieën zijn ze gewend op zaterdag te spelen, Ze hebben dan de zondag vrij om bijvoorbeeld weer op hun gemak naar hun studieplaats terug te reizen. De afgelopen competitie moest door de coronamaatregelen al na enkele wedstrijden worden afgeblazen. Toch noemt Neijland de overgang naar het zaterdagvoetbal een goed besluit. “Ons ledenaantal is gegroeid.” Het eerste elftal speelt dit seizoen in de vierde klasse E niet tegen buurtverenigingen.

Succes

Enkele seizoenen geleden begon de voorzichtige toenadering tussen vv Terborg en spcl. Silvolde met één junioren combinatieteam, dat in de competitie uitkwam. De achterliggende gedachte is dat er steeds minder jeugd voor voetbal kiest en dat door het combineren er meer armslag komt om de kinderen op niveau te laten spelen. De eerste aanzet was een succes en inmiddels komen combinatieteams Terborg/Silvolde in alle leeftijdsgroepen in de competitie uit. Ook tijdens de voetballoze periode organiseerde de jeugdafdeling allerlei activiteiten voor de jonge voetballertjes.
Neijland geeft hiervoor de verantwoordelijken een groot compliment. Het zal echter zelden in de honderdjarige geschiedenis van beide clubs zijn voorgekomen, maar dit seizoen kon er geen één elftal JO19, oftewel de vroegere A-jeugd, worden samengesteld. Ook de Terborgvoorzitter betreurt dat. Hij wil niet diep op de materie ingaan, maar memoreert dat er duidelijk miscommunicatie is geweest zonder een schuldige aan te wijzen. Het heeft ertoe geleid dat spelers zijn vertrokken naar andere clubs en jeugdleden van Silvolde zich hebben laten overschrijven naar Terborg en daar in het vierde elftal zijn gaan spelen. “Ik wil niet gaan zwartepieten, maar het had nooit mogen gebeuren. Zo lijkt Silvolde verliezer te worden en daarom hamer ik er ook op om zo snel mogelijk te fuseren.”

Fusietraject

De eerste inleidende beschietingen op bestuurlijk niveau zijn geweest om tot een algeheel samengaan van vv Terborg en sportclub Silvolde te komen. Eind vorig jaar ondertekenden Marc Neijland en Silvolde-voorzitter Geno Mijnen een convenant over de samenwerking van de jeugdafdelingen. Daarin is ook een tijdslijn fusiebesprekingen opgenomen. Duidelijk staat omschreven dat door beide besturen de leden actief in de besluitvorming worden betrokken. Volgens Neijland schrijven de verenigingen op korte termijn bijzondere ledenvergaderingen uit om akkoord te krijgen van de leden voor het verdere fusietraject. “Binnen bestuur en leden hebben we begrijpelijk met sentimenten te maken, maar het wordt tijd de sentimenten opzij te schuiven en de meerwaarde in te zien.”
Bestuursleden moeten besturen en hebben daarmee genoeg te doen. Daarom zal tijdens de vergaderingen worden aangekondigd dat er een groep wordt gevormd met betrokkenen uit de twee clubs, die de fusiemogelijkheden gaat onderzoeken. De Terborg preses is er vast van overtuigd dat het over twee jaar gaat gebeuren. Hij heeft geen ambitie om zelf voorzitter van de nieuwe vereniging te worden. “Dan heb ik er vijf jaar voorzitterschap opzitten en is het mooi geweest.” Hoe moet de nieuwe vereniging gaan heten? Ook daarover worden de leden ongetwijfeld benaderd. Dat is ook met het ontwerp van het nieuwe combinatietenue gebeurd.

Outfit

Tot nu is er door de jeugd afwisselend in geel-zwart of zwart-wit gevoetbald. Vanaf oktober komen de Terborg/Silvolde teams uit in een nieuwe gesponsorde wedstrijd outfit, die door de leden is gekozen via een enquête. De feestelijke presentatie is op 1 oktober in Terborg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant