Camiel Neghli in actie tijdens het Terborg Toernooi van 2019. Hij  voetbalt nu in het eerste van De Graafschap. Foto: Roel Kleinpenning
Camiel Neghli in actie tijdens het Terborg Toernooi van 2019. Hij voetbalt nu in het eerste van De Graafschap. Foto: Roel Kleinpenning Roel Kleinpenning

Machine Terborgtoernooi is weer geolied

Sport

TERBORG - Als vrijdagmiddag om 17.00 uur op het Terborg Toernooi de bal voor het eerst aan het rollen wordt gebracht, is alle moeite weer vergeten. Drie dagen topvoetbal op De Paasberg, alsof corona twee jaar lang geen roet in het eten heeft gegooid.

“We hebben gemerkt dat de teams er weer enorm veel zin in hebben”, stelt Rob Gudden van het organisatieteam, dat alweer toe is aan de 41ste editie. “We hebben de eerste uitnodigingen in augustus van 2021 al weggedaan, en rond de jaarwisseling hadden we het deelnemersveld wel een beetje rond.”
Met De Graafschap, Tottenham Hotspur (Engeland), Vitesse, Palmeiras, KRC Genk (België), Fluminense (Brazilië), FC Midtjylland (Denemarken) en Borussia Mönchengladbach (Duitsland) staat er weer een heel gevarieerd deelnemersveld van hoog niveau.

Uitdagingen 
Daarnaast waren er in de aanloop ook andere uitdagingen. “Het was een probleem voor de organisatie om voldoende vrijwilligers te vinden”, legt Gudden uit. “Dat wijten we toch aan de coronaperiode. Het Terborg Toernooi zat jaarlijks in een bepaald ritme, en je ziet op veel gebieden dat dit ritme onderbroken is. Ook jeugd kijkt er iets anders tegenaan. Die gaan liever op de tribune zitten en wedstrijden kijken.”
Ook het aantal gastgezinnen was een aandachtspunt, het toernooi op het sportpark van vv Terborg te maken met concurrerende evenementen en ook qua sponsoring was het even afwachten. Genoeg uitdagingen voor de organisatie dus. Gudden: “Voor corona was de organisatie van het toernooi eigenlijk als een geoliede machine. Het ritme was weg, maar het is ons toch gelukt. De machine is weer geolied.”
Over wie de favoriet is, daar kan Gudden weinig over zeggen. “Wel weet ik dat we de laatste tien edities een Braziliaanse winnaar hebben gehad. Ajax was in 2009 de laatste winnaar die niet uit Brazilië afkomstig was. Dat was een team met daarin onder anderen Daley Blind en Christian Eriksen.”
Voetballiefhebber Gudden heeft hoge verwachtingen van de Denen van FC Midtjylland en de Belgen van KRC Genk. “Die hebben beide in de Youth League, zeg maar de Champions League voor deze leeftijdscategorie gespeeld en ook veel indruk gemaakt. De Denen verloren bijvoorbeeld maar nipt van de latere winnaar Benfica en KRC Genk versloeg Chelsea met liefst 5-1.”

Genieten
Veel tijd om zelf te genieten van wat er op het veld zich afspeelt, die heeft Gudden tijdens het driedaagse toernooi niet. “Je bent dan voornamelijk bezig met de organisatie en de sponsoren. Af en toe vang je zelf wat flarden van wedstrijden op.”

Speelprogramma openingsdag Terborgtoernooi: Vrijdag 27 mei: 17.00 uur: Palmeiras-Vitesse; 18.00 uur Tottenham Hotspur-KRC Genk; 19.00 FC Midtjylland-Borussia Mönchenglasbach; 20.00 uur Fluminense-De Graafschap. Zaterdag 28 mei: 10.00 uur Vitesse-Borussia Mönchenglasbach; 11.00 uur FC Midtjylland-Palmeiras; 12.00 uur De Graafschap-KRC Genk; 13.00 uur Fluminense-Tottenham Hotspur; 14.00 uur Vitesse-FC Midtjylland; 15.00 uur Borussia Mönchengladbach-Palmeiras; 16.00 uur Tottenham Hotspur-De Graafschapl; 17.00 uur KRC Genk-Fluminense. Zondag 29 mei: Finalewedstrijden vanaf 10.00 uur; 15.00 uur is de finale.


www.terborgtoernooi.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant