Elly Geurtsen en André Braam. Foto: Roel Kleinpenning
Elly Geurtsen en André Braam. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

NVC viert jubileum, voetbalclub al 90 jaar de trots van Netterden

Sport

Feestelijk weekend van gezonde voetbalclub

NETTERDEN - Voetbalclub NVC in Netterden heeft een rijke historie. Aan de vooravond van de viering van het 90-jarig bestaan halen voorzitter Elly Geurtsen en bestuurslid André Braam herinneringen op, bespreken ze hun wensen en kijken ze ook over het jubileum heen de toekomst in.

Door Remko Alberink

Het is een is gezellige zondagmorgen in Netterden. Alle drie de seniorenteams hebben een thuiswedstrijd deze dag, het eerste zelfs tegen buurman Den Dam, dé wedstrijd van het jaar (deze wordt overigens door NVC met 5-0 gewonnen, RA). Het zorgt voor een gezellige sfeer op Supersunday, al begint de dag met twee treffers van het vijfde elftal van Kilder, een niet zo ‘super’ begin dus.
In de bestuurskamer zitten Geurtsen en bestuurslid André Braam. “Frans Delleman was de geestelijk vader van NVC, die heeft heel veel voor de club betekend”, legt Geurtsen uit. De club werd in 1932 opgericht, en de familie Delleman is altijd bij de club betrokken geweest. Zo leert een mooie jubileumblad dat de huiskamer van de Dellemans in vroeger tijden dienst deed als bestuurskamer, kleedkamer en dat moeder Delleman zich zelfs wel eens met de opstelling bemoeide, zo schrijft zoon Peter.
Het huidige sportpark is de derde locatie in het bestaan van NVC. “We zijn begonnen op ‘t Gemeynt, en later verhuisd naar de Jonkerstraat.”, legt Braam uit, hij is al 51 jaar lid. “In 1971 zijn we naar de huidige locatie gegaan”, vult Geurtsen aan, zij hanteert sinds haar entree bij de club de voorzittershamer. Braam: “Dat de club zo leeft, is voor een groot deel aan Elly en haar man te danken.”
Die verhuizing is op zich nog wel een opmerkelijk verhaal. “Weet je dat deze locatie beschikbaar kwam door ruilverkaveling. Landeigenaren hebben allen een stukje aan NVC gegeven, waarna de club hierheen kon verhuizen. Dit is dus eigen grond, niet van de gemeente”, legt Braam trots uit. Het tekent de Netterdense saamhorigheid. “Daarmee zijn we waarschijnlijk rijker dan Barcelona en Real Madrid, want die hebben alleen maar schulden”, schatert hij uit.

Titel
Als naar hun persoonlijke hoogtepunten in de clubhistorie wordt gevraagd, haalt de oorspronkelijk uit Breedenbroek afkomstige Geurtsen een titel in 2008 aan. “We speelden bij Carvium in Herwen en wonnen daar, het werd vervolgens een groot feest.”
Braam herinnert zich een kampioenschap met de C-junioren in 2008, waarvan hij toen de trainer was. “We wonnen de laatste wedstrijd met 2-1, door een doelpunt in de laatste minuut van Sven Wieggers, heel mooi!”
Komend Pinksterweekeinde is het feest bij NVC, de grootste sportvereniging in het 450 zielen tellende dorp op de grens met Duitsland. Met jeugdactiviteiten, een receptie en een feestavond voor de leden. Geurtsen: “Fanfare Concoria heeft gevraagd of ze aan mochten haken. Hun dirigent Gerjo Seesink is namelijk 25 jaar dirigent. Pinksterzondag is er dus om 12.00 uur in de tent hier op het sportpark een jubileumconcert.”

Feestweekend
Op zaterdag zijn er jeugdactiviteiten in de ochtend, een receptie voor genodigden in de middag en vanaf 20.00 uur is er een feestavond voor jong en oud samen met De PolBand.
Op zondag gaat het feest na het concert van Concordia vanaf 14.30 uur voort met DJ Dylan. Iedereen is van harte welkom. Voor beide dagen geldt een entree van tien euro, inclusief twee munten. De munten zijn alleen geldig tijdens dit feestweekend. Locatie: Feesttent op sportpark de Hoek, Emmerikseweg 2a in Netterden.
Een blik in de toekomst leert dat een voetbalclub in het dorp geen vanzelfsprekendheid meer is anno 2022. Braam “Kijk eens naar Braamt, Stokkum en Lengel, daar wordt al niet meer gevoetbald.”
Een fusie met andere buurtclubs in de regio, zit die er dan voor NVC ook aan te komen? Liever niet, zo blijkt. Braam: “Financieel hebben we gelukkig een gezonde club. Daarvoor hoeft het zeker niet.”
Geurtsen: “Onze 120 leden hebben zich op de laatste ledenvergadering expliciet uitgesproken zolang mogelijk zelfstandig te willen zijn en in Netterden te willen blijven voetballen.”
Op naar de 100 jaar dus.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant