Een authentieke aanspanning in caleseratuig. Foto: PR
Een authentieke aanspanning in caleseratuig. Foto: PR

Koetsiersvereniging In ’t Tuug viert robijnen jubileum

Sport

HEELWEG – Koetsiersvereniging In ’t Tuug viert het veertigjarig bestaan met een menwedstrijd op zondag 3 juli, een feestavond voor leden op 9 juli en met een rit met authentieke aanspanningen op zondag 10 juli.

Door Karin Stronks

Voorzitter Bernad te Hennepe geeft aan: “De menwedstrijd is open, ook niet leden zijn welkom om mee te doen. Op de feestavond zijn onze leden uitgenodigd. De koetsenrit voor klassieke, authentieke aanspanningen op 10 juli is een landelijk evenement, op deze zondag gaan we tot 100 jaar terug in de tijd. We hebben al twintig aanmeldingen binnen, uit de regio maar ook van verder weg uit Nederland. Het belooft een prachtig evenement te worden.” 

De menwedstrijd wordt gehouden in de Vennebulten. “Het is een mooie route uit met vijf hindernisproeven, waarvan één met water. Dan volgt nog de vaardigheidsproef, een parcours met pionnen, daar zit een tijdsdruk op. Er worden pionnen opgesteld, koetsen hebben aan weerszijden tien centimeter speling. De snelste zijn en ook foutloos is het streven. Een uitdaging voor de menners.” Zowel leden van In ’t Tuug als niet leden kunnen meedoen met de menwedstrijd en vaardigheidsproef. 

De feestavond is voor leden van de vereniging, dat zijn er op dit moment 65. “Het feest wordt gehouden in een tent, opgebouwd in de stal aan de Gruttersweg, Heelweg.” 

De koetsenrit met authentieke aanspanningen is een bijzonder jubileum-evenement van In ’t Tuug. Bernad: “De zondag 10 juli staat geheel in het teken van een prachtig stuk historie. We gaan tot 100 jaar terug in de tijd met fraaie combinaties. De paarden, koetsen, menners en bijrijders zijn geheel in stijl, alles past bij elkaar, het complete plaatje is hier van belang.” De start is aan de Gruttersweg, Heelweg, de koetsen zijn in de middag achter de kerk in Zieuwent. Vanaf 13.15 uur worden de authentieke aanspanningen officieel gepresenteerd op het kerkplein in Zieuwent. “Een omroeper, een bekende in de kringen van paardenliefhebbers, zal leuke anekdotes vertellen over alle aanspanningen. Voor het publiek een unieke belevenis!” 

Twintig authentieke aanspanningen hebben zich al aangemeld, ongeveer de helft uit de regio, bijvoorbeeld Hennie van Eerden, ‘Blauwen’, Theo Sonderlo en Henri Wisselink. Dit zijn menners die vaker met dergelijke evenementen meedoen. De andere helft komt uit diverse delen van Nederland zoals Limburg, de Veluwe en Zeeuws Vlaanderen. Een jury zal de historische combinaties beoordelen. “Alles moet bij elkaar passen. De paarden, kleding van menners, meerijders, het tuig en natuurlijk het rijtuig of de koets. Klopt het tijdsbeeld van de aanspanning? De jury zal daar goed op letten.” 

In ’t Tuug is in 1982 opgericht, in die tijd bestond er een behoefte aan een vereniging van aanspanningen. “Heel veel mensen hadden paarden, beoefenden de mensport. Overal in Nederland ontstonden koetsiersverenigingen. Er is een oproepje in de Elna geplaatst, tijdens de oprichtingsvergadering waren er liefst 25 belangstellenden. In ’t Tuug was een feit. Men reed destijds rond met ‘oude rijtuigen’, het wedstrijdelement kwam later pas.” Momenteel telt In ’t Tuug 65 leden, in hoogtijdagen, de jaren ’90, waren zo’n 130 menners lid. “We merken dat bij onze vereniging een vergrijzing plaatsvindt. Jonge aanwas is er wel maar niet heel veel. We kunnen best jongere leden verwelkomen!” 

Het bestuur van In ’t Tuug bestaat momenteel uit zes mensen, zij werken samen met een aantal actieve commissies. De vereniging bestaat louter uit aanspanningen. Wat is er nou zo leuk aan deze hobby? “Het omgaan met dieren, genieten tijdens ritten van de natuur, de mooiste plekken in onze omgeving ontdekken. Het is een echte familiesport, gewoon gezellig! Deze combinatie maakt de mensport mooi.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post