Wethouder Ria Ankersmit is blij dat de sport- en zwemvoorziening in Varsseveld hiermee op peil blijft.
Wethouder Ria Ankersmit is blij dat de sport- en zwemvoorziening in Varsseveld hiermee op peil blijft. Foto: Roel Kleinpenning

Contract sportcomplex Van Pallandt voor 15 jaar verlengd

Sport

VARSSEVELD - De gemeente en Optisport hebben een nieuw contract met een looptijd van vijftien jaar getekend waarmee zwemmen en sporten in sportcomplex Van Pallandt gewaarborgd is. “Nu is er ruimte om investeringen te doen en terug te verdienen”, vertelt Optisport regiomanager Maarten Frazer. “Ik vind het belangrijk dat een sportcomplex als Van Pallandt, dat al vele jaren inwoners (jong en oud) de plek biedt en stimuleert om aan allerlei sporten te doen, blijft bestaan”, voegt wethouder sport en gezondheid, Ria Ankersmit toe.

Door Walter Hobelman

Optisport kocht in 2020 de sporthal en het zwembad en sloot een vierjarig contract met de gemeente. “Dat is te kort om grootschalig te investeren in bijvoorbeeld onderhoud”, legt Frazer uit. “Die mogelijkheid is er met een langlopend contract wel en dus gaan we er nu ook mee aan de slag.”

Eind dit jaar komt de exploitant met een plan van aanpak rond verduurzaming. “Dat is ook hoognodig”, geeft Frazer toe. Als eerste wordt het dak boven het zwembad onderhanden genomen. Dat bestaat deels nog uit schrootjes en is niet geïsoleerd. In de zomer van 2024 gaat het dak eraf, komen er zonnepanelen op en zogenoemde heatpipes. “Dat zijn zwarte buizen op het dak waarin water verwarmd kan worden”, legt Frazer uit. Ook worden de spouwmuren geïsoleerd. “Alles om de energiekosten te drukken.” Tijdens de werkzaamheden is de sportvoorziening een aantal weken gesloten. “Veiligheid voor alles”, vindt Frazer, die aangeeft dat de werkzaamheden vooral plaatsvinden in een periode dat het complex toch al minder gebruikt wordt wegens (zomer)vakanties.

De verduurzaming van het pand was een eis van de gemeente. Die draagt de komende vijftien jaar zo’n 3,5 ton bij aan de sportvoorziening in Varsseveld. Oude IJsselstreek is blij dat Optisport met deze bijdrage doorgaat. Een deel van de exploitatiebijdrage die de gemeente jaarlijks geeft wordt in geval van Van Pallandt naar voren getrokken zodat geïnvesteerd kan worden in duurzaamheid. Dit wordt dan over de periode van vijftien jaar jaarlijks verrekend en betekent dat de bijdrage die de gemeente aan Optisport betaalt de komende vijftien jaar ieder jaar met 35.000 euro verlaagd wordt.

Wethouder Ria Ankersmit is blij dat de sport- en zwemvoorziening in Varsseveld hiermee op peil blijft. “Beweging en sport zijn onmisbaar om in goede gezondheid te blijven. Varsseveld gaat in de toekomst groeien omdat we nieuwe wijken bouwen. Je wil graag dat die mensen ook kunnen sporten en dat het complex blijft bestaan. Als je de sportvereniging of het zwembad in de buurt hebt, ga je er immers ook makkelijker naartoe. Ik ben blij dat we op deze manier voor jong en oud het sportcomplex duurzaam behouden en hen hiermee kunnen stimuleren om te blijven of te gaan sporten.”

Het zwembad wordt door een groot aantal verschillende doelgroepen gebruikt. “Daar zetten we meer op in dan dat we een echt recreatiezwembad worden met spectaculaire glijbanen en dergelijke”, aldus Frazer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek