Vrijwilliger Gerrit Welting bij de klok op het tien kilometerpunt. Foto: PR
Vrijwilliger Gerrit Welting bij de klok op het tien kilometerpunt. Foto: PR

Zonder vrijwilligers geen Pfixx Solar Montferland Run

Sport

MONTFERLAND – Het is geen vanzelfsprekendheid dat een evenement vele jaren meegaat en elk jaar weer plaatsvindt. Sommige initiatieven ‘sterven een snelle dood’, andere weten echter jaar op jaar veel mensen op de been te brengen. Een voorbeeld daarvan is de Pfixx Solar Montferland Run die op 3 december voor de vijfentwintigste keer wordt gehouden.

Door Walter Hobelman

“Zonder vrijwilligers geen Montferland Run”, stelt oprichter en voorzitter van de stichting Montferland Run Carlo Jansen. “Dit jaar kunnen we de run mogelijk maken dankzij de enthousiaste steun van ruim 260 vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat het hele evenement soepel en veilig verloopt en dat is een enorme klus.” Jansen maakt zich al langere tijd niet echt zorgen over het vinden van vrijwilligers. “De groep die elk jaar klaar staat zorgt zelf ook vaak voor nieuwe aanwas door enthousiaste verhalen te vertellen op het werk of tijdens een verjaardag.”

Dit jaar zijn er in totaal acht vrijwilligers die vanaf de eerste Montferland Run in 1996 actief betrokken zijn. Reden – volgens Jansen – om ze dit jaar in het zonnetje te zetten.

Wim Kronenburg bijvoorbeeld is medeoprichter en verantwoordelijk voor het parcours. Op de wedstrijddag dit jaar viert hij zijn tachtigste verjaardag maar dat belemmert hem niet om mee te helpen bij de opbouw en het afzetten van het parcours.

Het echtpaar Paul en Anita Dieks is ook druk met de Montferland Run. Paul regelt onder andere de vrijwilligers voor de drankposten, helpt bij de opbouw van start/finish en is op de wedstrijddag actief als wedstrijdleider. Zijn vrouw was op de dag zelf betrokken bij de inschrijvingen en is de laatste jaren actief bij de drankpost achter de finish.

Gerrit Welting (85) stond in de beginjaren bij het tien kilometer punt met de klok en regelt nu op twee plaatsen een veilige oversteek voor toeschouwers en volgers.

André ter Horst, eigenaar van een transportbedrijf, rijdt diverse ritten met de vrachtwagen om bijvoorbeeld dranghekken en sportdrank te vervoeren en op de wedstrijddag is hij de chauffeur van de persvolgwagen.

Tonnie Berends uit Beek staat traditiegetrouw op de hoek bij Het Peeske en coördineert de afzetting en het verkeer ter plaatse.

Ton Davina is al jarenlang erelid van atletiekvereniging Argo en heeft in het verleden de tijdwaarneming gedaan. De laatste jaren helpt hij bij de start en gaat daarna heel snel naar de plek waar hij de waterpost mag bemannen.

Uiteraard is Carlo ook zelf alle jaren betrokken bij de Montferland Run, nam samen met Gerard Bodde en Wim Kronenburg het initiatief om deze vijftien kilometer loop te organiseren. “Nooit gedacht dat het uit zou groeien tot dat wat het nu is. Een bij hardlopers populaire loop waar in binnen- en buitenland vele gepraat wordt binnen de sportwereld.”

Naast deze acht vrijwilligers weet Jansen ook te vertellen dat er iemand is die tot nu toe alle edities heeft meegelopen en zich ook voor dit jaar weer heeft ingeschreven; Thea Loevering uit Stokkum. 

De Pfixx Solar Montferland Run groeide in de jaren uit tot een internationale wegwedstrijd over 15 kilometer voor ervaren en onervaren hardlopers; mannen en vrouwen, jong en oud. Het fraaie parcours - met start en finish in het pittoreske ‘s-Heerenberg - voert de hardlopers door de dorpjes Stokkum, Beek en Zeddam en kent onderweg enkele uitdagende klimmetjes. De keus voor een vijftien kilometer loop is een bewuste keuze. “Het is een mooie afstand voor zowel wedstrijd- als recreatielopers”, zegt Jansen. Het bosrijke en heuvelachtige parcours wordt gekenmerkt door de afwisseling van de sfeer in dorpen en de rust in de natuur. “Van lopers en publiek horen we elk jaar weer hoe sfeervol het is tijdens de wedstrijd. Bij binnenkomst van elk dorp is een koffiepunt geplaatst en zorgt een dweilorkest voor een goede sfeer, loopt men het dorp uit, dan keert de rust weer terug en lopen de deelnemers door de prachtige omgeving.”

Het succes van de Montferland Run wordt door voorzitter Jansen vooral toegeschreven aan de ruim 260 vrijwilligers die jaarlijks enthousiast en belangeloos hun medewerking verlenen. “De regelgeving maakt het organiseren niet gemakkelijker, maar ondanks dat zet iedere vrijwilliger er elk jaar weer vol enthousiasme zijn of haar schouders onder en dat is bijzonder waardevol”, vindt Jansen.

De Pfixx Solar Montferland Run vindt dit jaar plaats op 3 december. De inschrijving is inmiddels gesloten en er hebben zich ruim vierduizend deelnemers aangemeld. Alleen voor de 1 km Jeugdlopen is inschrijven op zondag 3 december nog mogelijk vanaf 9.30 uur in het inschrijfbureau in Zalencentrum De Gracht in ’s-Heerenberg, nabij de finish/kerk.

Alle informatie is te vinden op


www.montferlandrun.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek