Els Bakker en Peter Jaspers van het Terborg Toernooi
Els Bakker en Peter Jaspers van het Terborg Toernooi Foto: Roel Kleinpenning

43ste Terborg Toernooi op sportpark De Paasberg

Sport

Nemen de Brazilianen weer de beker mee naar huis?

TERBORG - Wie wordt opvolger van Sociedade Esportiva Palmeiras kortweg Palmeiras? Een jeugdteam van de voetbalclub uit São Paulo won vorig jaar het Terborg Toernooi. De Braziliaanse jongeren zouden zichzelf kunnen opvolgen, want Palmeiras komt dit jaar opnieuw binnen de lijnen. Het is één van de tien clubs die met een jeugdelftal te bewonderen zijn. Het toernooi is in het weekend van 24, 25 en 26 mei op sportpark De Paasberg in Terborg.

Door Marcel van Berkum

“Er was zoveel aanmelding van clubs uit de hele wereld dat we wel twee keer zoveel teams hadden kunnen vastleggen”, vertelt Els Bakker. Het internationale Terborg Toernooi begon in 1980 als een toernooitje voor buurtverenigingen, dat door met name Rob Gudden en Peter Berendhaus vanuit vv Terborg werd georganiseerd. “Na een aantal jaren groeide het zo fors dat het financieel risico voor de club te groot werd en is de Stichting Gelderse Sportevenementen als organisator opgericht en de velden van Terborg huurt.” Dit jaar is het 43ste toernooi en Els is voor de 39ste keer betrokken bij de organisatie. Zij verzorgt de PR, maakt tijdens het toernooi deel uit van het wedstrijdsecretariaat en is ook lady speaker. De grote internationale belangstelling duidt op de waarde van het voetbaltoernooi voor JO19-spelers. De verenigingen komen graag naar Terborg omdat het door de jaren een geweldige reputatie heeft opgebouwd wat betreft begeleiding en toernooiverloop. 

Eerst examens
“Ook willen de grote clubs zich graag meten met de top van andere landen om te weten te komen wat hun niveau internationaal is. Dat kan bij ons”, zegt Peter Jaspers, die voor het tweede jaar prominent deel uit maakt van de organisatie. Samen met Peter Berendhaus stelt hij het deelnemersveld samen. Hij is langzamerhand in zijn functie gegroeid. “Ik ben ook jarenlang gastouder geweest en heb allerlei hand- en spandiensten verricht.” Het is nog een hele klus om 10 elftallen plus begeleiding een lang weekend onder te brengen. Dat gebeurt bij gastgezinnen en andere verblijfsaccommodaties in de regio. Jaspers: “Zo’n jeugdige groep heeft zo zijn eigen problematiek. De Denen van Midtjylland bijvoorbeeld komen op het laatste moment ‘s nachts aan, omdat er enkele spelers nog de dag ervoor examens moeten doen.” Els Bakker: “In september komen we voor het eerst bij elkaar en beginnen met de organisatie van het volgende toernooi”. Er ligt natuurlijk een gedetailleerd draaiboek met kennis van de afgelopen toernooien. Peter vult aan: “Hadden we vorig jaar 8 teams deze editie zijn het er weer 10. Dat maakt het voor het voor de competitie in de poules spannender. Het vergt wel een flinke aanpassing van het draaiboek.” Tijdens het weekend doet de organisatie een beroep op zo’n 200 vrijwillige medewerkers.

Zuid-Amerika
Dit jaar strijden 10 teams in 2 poules tegen elkaar. De loting werd tijdens het sportcafé verricht door sportverslaggever Evert ten Napel, Ajax-keepster Lois Niëuwenhuis en Peter Bijvelds, directeur van De Graafschap. De titelhouder komt altijd in de volgende editie terug in Terborg. In het laatste weekend van mei is dat Palmeiras. Een tweede Braziliaans team dat is te zien op de velden van De Paasberg is Fluminense uit Rio de Janeiro. Teams melden zich aan, maar de organisatie gaat ook zelf op pad om een zo gevarieerd en competitief deelnemersveld samen te stellen. Daarvoor kunnen ze putten uit de kennis en kunde die de afgelopen tientallen jaren is opgedaan en het advies van externe voetbaldeskundigen. Jaspers verklaart: “We willen eind december de deelnemers rond hebben en elk jaar wel twee Braziliaanse teams. Als tegenwicht voor de Brazilianen hebben wij bewust gezocht naar een team uit Zuid-Amerika met een andere speelstijl en dat is Club Atlético Sarmiento uit Argentinië. Verdere buitenlandse deelname is van City Panthers (Nigeria), FC Midtjylland (Denemarken), Borussia Mönchen Gladbach (Duitsland) en RC Strasbourg (Frankrijk). De Nederlandse inbreng wordt gevormd door De Graafschap, Heerenveen en Twente/Heracles. Langjarige bezoekers weten enthousiast te vertellen dat ze latere vedetten op jeugdige leeftijd in Terborg hebben zien spelen bijvoorbeeld Hakim Ziyech, Luuk de Jong, Robbie Keane en keeper Heurelho Gomes.

Aftrap
Op vrijdag 24 mei om 12.30 uur is de aftrap van het Terborg Toernooi op sportpark De Paasberg met het duel tussen Garden City Panthers en CA Sarmiento. De finale is zondag 26 mei vanaf 15.00 uur. Toeschouwers kunnen een dagkaart kopen, maar ook een passe-partout voor toegang op alle drie dagen. Meer informatie en tickets:

www.terborgtoernooi.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant