Paul Hebinck voert actie tegen de hoge snelheden op de Silvoldseweg in Terborg. Foto: Roel Kleinpenning

Paul Hebinck voert actie tegen de hoge snelheden op de Silvoldseweg in Terborg. Foto: Roel Kleinpenning

‘Het is een racebaan in Terborg’

Vervoer

TERBORG – Al vijftien jaar wonen Paul en Lidy Hebinck aan de Silvoldseweg in Terborg. In het huis waar Lidy geboren is. De weg die Terborg met Silvolde verbindt is een belangrijke schakel voor het verkeer. De laatste jaren neemt de ergernis van het echtpaar toe, want de maximum snelheid van 50 kilometer per uur wordt steeds vaker overschreden.

Door Walter Hobelman

Niet alleen de familie Hebinck ergert zich. Er zijn meer aanwonenden die constateren dat er hard wordt gereden. “Niet door iedereen, maar wel door een steeds grotere groep”, vertelt buurtbewoner Martijn Hensing, die op de plek woont waar de 50 kilometer zone overgaat in de 30 kilometer zone in Terborg.

“Het lijkt soms echt een racebaan”, vertelt Lidy. “Er wordt niet alleen hard gereden, men probeert regelmatig ook nog om in te halen op deze weg. We houden ons hart vast. De meeste hardrijders zijn in de ochtend- en avondspits actief.”

De situatie is verslechterd nadat de gemeente in 2017/2019 de verhoogde middengeleider heeft verwijderd die er sinds 2009 inlag. “De aanleg van die middengeleider was echt een succes en zorgde ervoor dat er niet zo hard gereden werd. Maar er werd geklaagd dat het lastig was om over de middengeleider heen te rijden om inritten te kunnen bereiken. Daarom is die middengeleider weer weggehaald en sinds die tijd zijn de problemen sterk toegenomen.”

In 2024 staat er weer onderhoud gepland aan de Silvoldse- en Terborgseweg. “We hebben een tijd geleden een gesprek gehad bij de gemeente en aangegeven wat onze ervaringen en zorgen zijn. Er is toen niet echt veel meegedaan. We willen nu een werkgroepje vormen om mee te denken met de gemeente over mogelijke oplossingen als de weg toch weer onderhanden wordt genomen.”
Een oplossing zou volgens het drietal zijn om wegversmallingen aan te brengen of de hele weg tot dertig kilometerzone te maken. “Maar dat is waarschijnlijk geen optie omdat Arriva heeft aangegeven dan geen bussen meer over die weg te laten rijden. Maar hoe dan ook, de snelheid moet naar beneden op deze drukke weg.”

In de tussentijd heeft Hebinck niet stil gezeten en een grote sticker van een 50 kilometer bord op zijn kliko geplakt en die aan de weg gezet. “Maar die kliko staat er niet elke dag en daarom heb ik de sticker er afgehaald en aan de lantaarnpaal geplakt. Ik heb een tijdje de indruk gehad dat het wel een beetje hielp, maar dat was maar tijdelijk.”

Ondertussen zit zijn vrouw af en toe met angst en beven naar buiten te kijken. “Mensen die ons willen bezoeken en op de fiets komen staan soms wel tien minuten te wachten om veilig over te kunnen steken. Als je zeker zou weten dat iedereen zich aan de maximum snelheid houdt, dan kan je ook makkelijker inschatten wanneer je kan oversteken. Nu is dat vaak erg lastig.” Buurtbewoners die zich willen aansluiten bij de werkgroep kunnen zich melden bij Martijn Hensing, Silvoldseweg 18 in Terborg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post