Tim Terhorst (links) en Morris van Dee met de ov-jaarkaart op treinstation Emmerich. Foto: Roel Kleinpenning
Tim Terhorst (links) en Morris van Dee met de ov-jaarkaart op treinstation Emmerich. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Goedkoop studeren via Emmerich

Vervoer

NETTERDEN/EMMERICH - Vier uur reistijd per dag om te kunnen studeren op slechts 32 kilometer van huis vindt Morris van Dee (18) teveel van het goede. Vier jaar geleden, nadenkend over zijn vervolgstudie na de havo, ontdekte Morris dat hij, via het Nederlandse openbaar vervoer onnodig veel tijd kwijt was. Terwijl er een goed alternatief voor de hand lag; reizen via Duitsland, maar daar was zijn OV-kaart niet geldig. Morris trok aan de bel bij de provincie Gelderland en dat heeft effect gehad. Sinds juni kan er met de Nederlandse OV-kaart gereisd worden vanuit Emmerich naar Arnhem of Nijmegen.

Door Walter Hobelman

“Als ik gebruik zou maken van het Nederlandse OV moest ik eerst op de fiets naar Gendringen, daar op de bus stappen naar Doetinchem en dan met de trein naar Arnhem. Dan ben ik ruim twee uur kwijt per reis. Via Emmerich doe ik er een uur korter over. Het scheelt dus een heleboel tijd”, vertelt de tweedejaarsstudent bedrijfskunde aan de HAN in Arnhem. “Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor alle studenten uit de omgeving van ‘s-Heerenberg, Gendringen/Ulft, Megchelen en Lobith die in Arnhem of Nijmegen studeren.”
Het probleem hield hem al lange tijd bezig en in 2017 heeft Morris (toen 15 jaar) ingesproken tijdens een vergadering bij de provincie over mobiliteit. Het heeft - mede door corona - de nodige tijd gekost voordat de vier betrokken partijen (Provincie Gelderland, Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), Arriva en Deutche Bahn (DB) tot een goed plan kwamen dat nu dus ook ten uitvoer is gebracht. “In de oude situatie zou ik een maandabonnement moeten kopen in Duitsland voor het stukje Emmerich-Zevenaar. Dan moest ik in Zevenaar uit de trein, vlug inchecken bij de OV-paal en dan snel de trein weer in richting Arnhem. Nu kan ik gewoon met mijn OV-kaart in Emmerik inchecken en in Arnhem uitstappen en gratis reizen als student. Dat scheelt me toch mooi zeventig euro per maand.”
Tim Terhorst, persvoorlichter van de stad Emmerich is ook zeer tevreden met deze stap. “Het is een goede ontwikkeling om op deze manier in de grensregio meer met elkaar de samenwerking te zoeken. Naast het tijdsvoordeel voor studenten en forenzen, zoals Morris, zie ik ook nog een ander voordeel. Studenten die ergens anders uit Nederland vandaan komen, kunnen hierdoor makkelijker stageplekken bereiken in Montferland, Oude IJsselstreek maar ook in Emmerik en omgeving.”
Terhorst benadrukt de positieve houding van de provincie Gelderland. “Samen met de andere partijen is er voortvarend gewerkt en dan kan je mooie resultaten boeken.”
Momenteel kan er één keer per uur gereisd worden vanuit de plaatsen Praest, Emmerich en Elten. “Daarmee is deze optie voor iedereen langs de grens een goed alternatief voor een ommelandse reis via Doetinchem of Didam.” Morris weet ook te vertellen dat er nog een andere optie is. “Er gaat ook een rechtstreekse bus (Bus 58) vanaf Emmerich naar Nijmegen, die stopt bij zowel de HAN als bij het Radboud in Nijmegen. Dat kan ook met de OV-kaart.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek