Kinderen plakken 30 km stickers op kliko's in Breedenbroek. Foto: Roel Kleinpenning
Kinderen plakken 30 km stickers op kliko's in Breedenbroek. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Kleuters plakken stickers op kliko’s in Breedenbroek tegen hardrijders

Vervoer

BREEDENBROEK - Het verkeer op de Terborgseweg in Breedenbroek rijdt volgens belangenvereniging Breedenbroek-Voorst veel te hard. Om dit aan te pakken plakten de kleuters van de Borckeshof woensdagochtend stickers op de kliko’s aan die straat.

Door Bart Sollman

“Het zijn hartjes met daarop dertig”, zegt Mees (4) als hij probeert de achterkant van de grote sticker te krijgen. “Dit plakken we om de auto’s minder hard te laten rijden, nu is het soms best wel eng.”

Tussen de stickerende kinderen loopt Wes (6) trots uitgedost als politieagent om alles in de gaten te houden. “De auto’s mogen hier maximaal dertig rijden”, schreeuwt hij, terwijl hij zijn stopbord laat zien.

Groot probleem
Volgens Anita Geven van de belangenvereniging zijn de hardrijders echt een groot probleem. “Het is hier een dertig kilometer weg, maar dit wordt dagelijks dik overschreden.”
Geven zegt dat de auto’s soms wel met tachtig kilometer per uur langs komen scheuren.

“Kinderen kunnen het verkeer nog niet zo goed inschatten, het wordt dus een stuk veiliger als de automobilisten zich echt aan dertig houden”, zegt Geven. Op de Facebookpagina van Veilig Verkeer Nederland zag ze de containerstickers voorbij komen. Ze zocht contact met de school en de actie was geboren.

Remweg
Yvet Knoeffman, directeur van de Borckeshof was gelijk enthousiast. “We zien inderdaad dat de dertig kilometerzone vaak wordt opgerekt naar een vijftig kilometerzone. Als automobilist heb je het niet door, maar de remweg wordt hierdoor dubbel zo lang. Met spelende en vaak onvoorspelbare kinderen kan die twintig kilometer echt het verschil maken.”

Op de vraag of de stickers gaan werden zeggen de dames volmondig ‘Ja’. “Het gaat erom dat je de automobilist steeds herinnert aan dertig kilometer per uur”, zegt Geven.

Knoeffman vult aan: “Het is juist sterk dat de stickers alleen te zien zijn op dagen dat de containers aan straat staan. Als we meer permanente borden gaan plaatsen, worden die op een gegeven moment ook over het hoofd gezien door automobilisten.”

De belangvereniging sluit niet uit dat er nog meer acties gaan volgen. “Maar dan moet het echt via de gemeente gaan”, zegt Geven. “Voorlopig gaan we er vanuit dat dit burgerinitiatief genoeg is.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek