Juf Fien en Celile Groeskamp in haar keuken. Foto: Roel Kleinpenning
Juf Fien en Celile Groeskamp in haar keuken. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Kleuterschoolwoningen geopend door juffrouw Fien (96)

Wonen

Terborg – Midden in de Hoofdstraat, rechts naast de kerk zijn in de voormalige kleuterschool twee eigentijdse koopwoningen gerealiseerd. Zaterdagmiddag werd het complex geopend door juffrouw Fien (96), die daar in vroeger jaren bijna heel jong katholiek Terborg in de klas had.

Door Reinier Kroesen

Makelaar/ondernemer John Bakker kocht in 2018 zowel de RK Georgiuskerk als de bijbehorende kleuterschool. De kerk is getransformeerd tot een evenementenlocatie. Het twee klassen tellende schooltje werd ondertussen ook onder handen genomen en verbouwd tot moderne appartementen.

Zandbak
Het eenlaagse bouwwerk valt van buiten niet eens zo op en oogt eigenlijk sober. Van binnen barst het echter van de authentieke details. Veel fraaie glas-in-lood ramen en dubbele binnendeuren met mooi gebrandschilderd glas. De halletjes waar vroeger de kapstokjes hingen nog getooid met boogmetselwerk, originele betegelde wanden en mozaïekvloeren, geheel in oude staat. De woonruimten, keuken en slaapkamers zijn fris wit gestukt. Beide woningen hebben een tuingedeelte, de contouren van de vroegere zandbak zijn nog zichtbaar, al is dat nu een strak ingezaaid gazonnetje geworden.

Opening
Frans Miggelbrink praatte de opening aan elkaar. Ook hij bezocht deze school, in de jaren zestig, net als aanwezigen John Bakker en zijn zus Els. Fien Gambon, beter bekend als juffrouw Fien, stond daar lang voor de klas, veel van (oud-)Terborgers jongste herinneringen liggen bij haar. Mevrouw Gambon oogde in haar rolstoel hartstikke kwiek, was humoristisch en had veel verhalen over vroeger paraat. Ze kreeg de lachers op de hand toen Frans haar uitleg gaf over de schoolnaam. “Als ze belden zij ik altijd: met Maria O.O.!” Frans legde de aanwezigen uit dat die letters voor Onbevlekte Ontvangenis stonden. 

Mariabeeld
Een devoot mariabeeld staat nog altijd buiten boven de ingang. Frans wist zich te herinneren dat deze na de winst van het Nederlands elftal op het Europees voetbal oranje overgeschilderd werd. Die wedstrijd werd door supporters bekeken in de tegenovergelegen kroeg Onder de Toren. Annita Kiefte bracht het beeld later terug in de oorspronkelijke kleuren. Nico Bakker wordt samen met zijn vrouw Janny één van de bewoners en zat bij de befaamde juf in de klas. De organisatoren van de opening vonden het een mooi gebaar om hem samen met juffrouw Fien het lint door te laten knippen. Nico, de nuchterheid zelve, verklaarde overigens geen enkele herinnering aan deze school te hebben. Wel aan Onder de Toren, volgens Frans Miggelbrink de plek waar iedereen was terwijl je eigenlijk in de kerk hoorde te zitten...

Doorgang
Planontwikkelaar John Bakker vertelde dat het voortbestaan van de school in gevaar is geweest. “Een jaar of tien geleden was het nog het idee dit pand te slopen om een doorgang te maken naar het achtergelegen Gravenpad. De school is gebouwd in 1936 als onderdeel van de kerk. Het gebouw was tot de jaren zeventig in gebruik als kleuterschool, later zat er nog kinderopvang in, werd er muziekles gegeven en was het een parochielokaal. Dit gebouw is nu dusdanig geïsoleerd dat het een A-label heeft. De verbouwing is geheel in eigen beheer uitgevoerd. Nico Bakker heeft hier heel veel hand-en-span diensten verricht, pas enkele maanden geleden beseften hij en zijn vrouw Janny dat dit wel iets voor hen was, zo ging het balletje rollen. Ali Arun was een van de drijvende krachten, een soort uitvoerder. Ali: “We hebben geen architect gehad, samen als team en met styliste Janneke werden plannen gemaakt. De verlaagde systeemplafonds zijn gesloopt, dichtgetimmerde bovenlichten weer voorzien van daglicht.”

Nieuwe bewoner
Cecile Groeskamp is ook een nieuwe bewoonster. “Ik ben al vanaf mijn twintigste in Terborg. Hier ben ik zo gelukkig mee, eerst nog even mijn oude huis verkopen. In mei kan ik er waarschijnlijk in.” Ze is al druk met plannen voor de inrichting. “Dan bedenk je: lijkt mijn bed hier nog wel? Echt veel bergruimte is er niet, ik heb al achttien dozen vol naar de kringloop gebracht.” Eigenlijk zijn het een soort seniorenwoningen, alle ruimten bevinden zich op de begane grond. Janny, die samen met Nico in het andere appartement komt: “Ik was ook al aan het kijken of ons bed hier wel staat, had de contouren al met plakband op de vloer uitgezet. Zo oud zijn we nog niet, maar toch even kijken of je daar dan ooit nog met een rollator omheen kunt.”

Ziekenhuis
Fien Gambon werd geboren in Utrecht, maar groeide vanaf haar veertiende op in Limburg. In 1951 kwam ze naar Terborg om kleuterschooljuf te worden. In die jaren was in het stadje nog het St. Antonia Ziekenhuis, waar nonnen de verzorging deden. Daar woonde ze in het begin zeven jaar intern met hen, later verhuisde ze naar de Van Nagellstraat waar ze een huis kocht. Fien had twee zussen die ook non waren en van dezelfde orde, dat was de reden om naar Terborg te komen. Zij bleef haar leven lang vrijgezel. Al met al was ze 25 jaar werkzaam op de ‘Maria O.O.’, in totaal zat ze ongeveer veertig jaar in het kleuteronderwijs. En nu is de cirkel rond. Ze woont weer in Antonia, het verzorgingshuis. Met deze opening heeft ze nog een keer haar oude werkplek kunnen bezoeken en gezien dat het in goede handen is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant