Inwoners leveren tegels in voor tuinplanten in Varsseveld. Foto: PR
Inwoners leveren tegels in voor tuinplanten in Varsseveld. Foto: PR PR

Honderden tegels gewipt via ‘Weet van Water’ -actie

Wonen

VARSSEVELD  -  Inwoners van de Achterhoek en de Liemers hebben sinds 2019 honderden tegels gewipt in het kader van de Weet van Wateractie ‘Ben je nou helemaal betegeld?!’. Ook op zaterdag 16 april ruilden meer dan honderd inwoners uit Varsseveld hun tuintegel in tegen gratis tuinplanten. 

‘Weet van Water’ is een initiatief van Waterschap Rijn en IJssel. Het waterschap wil hiermee meer mensen bewust maken en voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Het waterschap werkt hierbij nauw samen met inwoners, gemeenten en andere instanties in de regio. Minder tegels en meer groen zorgen voor meer verkoeling op warme dagen en meer bijen en vlinders. Ook helpt het tegen klimaatextremen zoals wateroverlast en droogte, omdat zo het regenwater de grond in kan trekken.
De actie in Varsseveld was de tiende tegelactie in de regio. Bij deze geslaagde actie werkten diverse partijen samen: gemeente Oude IJsselstreek, Wooncorporatie Wonion, Stichting Steenbreek, Dusseldorp en Waterschap Rijn en IJssel. Ook de bewoners van Estinea hielpen een handje en schonken koffie in voor de belangstellenden.

Meer duurzame acties
Naast tegelwippen houdt het waterschap met Weet van Water ook diverse andere duurzame acties. Bij alle activiteiten wordt gekeken naar wat er speelt in een gemeente en hoe Weet van Water hier zo handig mogelijk op in kan haken. Soms gebeurt dat met een tegelactie, soms met het geven van een klimaatles op school of het geven van informatie over groene tuinen aan bewoners van een nieuwbouwwijk. Op andere momenten sluit een actie aan bij een al bestaand initiatief zoals het afkoppelen van een regenpijp, een regentonactie of duurzaamheidsdag.
Op dit moment loopt de campagne ‘Hier begint de zee’ in diverse gemeenten. Deze campagne vraagt aandacht voor schoon water. Op www.weetvanwater.nl zijn de acties in verschillende gemeenten te vinden.

Samenwerking in Weet van Water
Het klimaat verandert. Dit is te merken in de dorpen, steden en buitengebied van deze regio. Daarom is samenwerking nodig om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. In eigen huis, tuin en/of bedrijf kunnen mensen allemaal een steentje bijdragen om wateroverlast, droogte en hittestress te voorkomen en de waterkwaliteit te verbeteren. In ‘Weet van Water’ werken inwoners en organisaties samen en is de drempel laag. Inmiddels zijn vele instanties in de Achterhoek en de Liemers aangehaakt, onder andere gemeenten, woningbouwverenigingen, energiecorporaties, het Nederlands Watermuseum, hoveniers én inwoners. Inwoners leveren tegels in voor tuinplanten in Varsseveld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant