V.l.n.r. Tom Giesbers van Oosthuis Prefab Woningen, Anne Zegwaard en Gertjan Tuenter Sinderen. Foto: Roel Kleinpenning
V.l.n.r. Tom Giesbers van Oosthuis Prefab Woningen, Anne Zegwaard en Gertjan Tuenter Sinderen. Foto: Roel Kleinpenning Foto: Roel Kleinpenning

Anne en Gertjan trotse eigenaars eerste levensloopwoning in gemeente Oude IJsselstreek

Wonen

SINDEREN – Als alles meezit verhuizen op korte termijn Anne Zegwaard en Gertjan Tuenter van hun bestaande boerderij naar hun nieuwe aangrenzende levensloopwoning aan de Kasselderstraat. Deze werd op basis van een nog vrij nieuwe regelgeving soepel en binnen een kort tijdsbestek gerealiseerd. De eerste levensloopwoning van gemeente Oude IJsselstreek is geplaatst door prefab woningbouwer Oosthuis uit Doetinchem.

Door Reinier Kroesen

In de woningmarkt lopen momenteel diverse regelingen en projecten om de doorstroming op gang te krijgen. Sinds een jaar of twee is het gemeenten toegestaan burgers medewerking te verlenen om op eigen erf een levensloopwoning te laten bouwen. Voorheen was het al langer mogelijk een mantelzorgwoning te plaatsen maar dan wel met een medische indicatie.

Regels
De regels zijn betrekkelijk simpel. Een levensloopwoning is bestemd voor een persoon vanaf ongeveer 70 jaar oud. Een medische indicatie is nog niet nodig. Jongere mensen met bijvoorbeeld chronische (spier)ziekten kunnen ook al in aanmerking komen, dan wordt wel gevraagd naar medische toelichting. Dat samenleven kan in familieverband, zoals ouders en kinderen, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om een vriendschappelijke relatie. De eventuele toekomstige verzorger kan in de hoofdwoning wonen en de verzorgde in de levensloopwoning, maar dat mag ook omgekeerd. Als de bouwplannen zijn goedgekeurd geeft de gemeente een tijdelijke omgevingsvergunning af voor in eerste instantie tien jaar. Daarna kan eventueel verlenging worden aangevraagd of een aanpassing naar mantelzorg.

Prefab woningen
Om in de praktijk nu eens te horen hoe deze manier van wonen in zijn werk gaat had ik een afspraak met Tom Giesbers bij Oosthuis in Doetinchem. Tom is samen met compagnon Fas Jungerius twee jaar geleden dit bedrijf begonnen. Tom: “Oosthuis bouwt prefab woningen. We ontwerpen, calculeren en bouwen hier op kantoor en in de hal houten huizen die desgewenst kant en klaar met keuken, sanitair, vloer- en wandafwerking op de bouwplaats met een grote kraan in één dag worden geplaatst. Zowel voor de tijdelijke als permanente bewoning. Luxe bungalows, vakantiehuizen, woonruimtes voor starters en nu dus ook levensloopwoningen.” Even later schuift ook Anne Zegwaard aan, met de verf aan de handen, ze was nog lekker aan het schilderen in het nieuwe onderkomen in Sinderen.

Meergeneratiewonen
Anne: “Veel ouderen willen wel doorschuiven, het onderhoud van een groter huis wordt vaak te veel. Ook voor ons, maar we wilden wel graag op ons erf blijven wonen, terwijl onze jongste dochter en haar partner stonden te trappelen om onze boerderij over te nemen. Ze kunnen op ons gaan letten als wij meer hulp nodig zouden hebben. We gaan elkaar helpen, bijvoorbeeld bij het onderhoud van ons terrein, maar ook als er bij hen kinderen zouden komen. Men heeft het daarom ook wel over meergeneratiewonen. Al langer maakten we plannen, tot de gemeente Oude IJsselstreek vorig jaar december kwam met dit nieuwe beleid. We maakten een lijst om vier potentiële bouwers te bezoeken, maar nog geen week later zaten we hier bij Tom aan tafel en zijn niet meer verder gegaan . Dat was heel prettig omdat we zowel veel goede adviezen kregen als dat eigen inbreng gewaardeerd werd. Ik wilde gewoon weer een ouderwetse houten vloer, niet van dat plastic. En houten balken onder het plafond.”

Tom: “Die vraag hadden we nog nooit gehad, maar vonden het gelijk leuk: dat gaan we doen! Je kunt hier alles vooraf in één keer uitzoeken, we hebben ook een eigen keuken- en badkamershowroom. Maar dat hoeft niet. Anne en Gertjan wilden juist veel kleinere dingen nog later kunnen beslissen, bijvoorbeeld de kleuren van het schilderwerk.” Anne tenslotte: “Veel mensen uit onze omgeving willen ook wel een andere woonoplossing, maar eerst moet een denkproces op gang komen. Je hebt iemand nodig die met je mee wil doen en dan moet je nog afspraken maken. Dat stadium hadden wij al gehad, daarom kunnen we nu ruim binnen een jaar al verhuizen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Gelderse Post Oude IJsselstreek